Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

V EÚ začala pôsobiť čínska ratingová agentúra

Dagong Europe Credit Rating Foto: bloomberg.com

Dagong Europe sa podľa jeho slov sústredí na firemné ratingy a už od tohto leta bude analyzovať úverovú spoľahlivosť finančných, ale aj nefinančných inštitúcií, ako sú napríklad poisťovne.

Miláno 13. júna (TASR) - V Európe dnes nadobudla platnosť registrácia čínskej ratingovej agentúry, ktorá vďaka tomu oficiálne odštartovala svoje pôsobenie na starom kontinente. Informovala o tom agentúra Sinchua.

Dagong Europe Credit Rating sídli v talianskom Miláne a je prvou ázijskou ratingovou spoločnosťou, ktorá získala povolenie na činnosť od Európskeho úradu pre cenné papiere a trhy (ESMA).

Európska pobočka je spoločným podnikom pekinskej agentúry Dagong Global Credit Rating a súkromného investičného fondu Mandarin Capital Partners so sídlom v Miláne.

"Naším cieľom je priviesť na európsky ratingový trh nového konkurenta," vyhlásil dnes generálny riaditeľ Dagong Europe Mauro Alfonso. Dodal, že agentúra pomôže zlepšiť aj tok kapitálu a investícií medzi Čínou a Európskou úniou (EÚ).

Dagong Europe sa podľa jeho slov sústredí na firemné ratingy a už od tohto leta bude analyzovať úverovú spoľahlivosť finančných, ale aj nefinančných inštitúcií, ako sú napríklad poisťovne. Podľa Alfonsa agentúra používa vlastný mechanizmus hodnotenia úverovej bonity, ktorý prinesie nový pohľad na ratingový systém v EÚ.

Odhaduje, že tržby Dagong Europe sa v priebehu niekoľkých rokov vyšplhajú na 10 miliárd eur a v sektore, na ktorý sa chce zamerať, získa postupne 5-% podiel na trhu. V priebehu piatich rokov chce agentúra zverejniť zhruba 60 ratingových hodnotení.

Dagong Europe má momentálne vo svojom tíme 12 odborníkov z rôznych krajín Európy a do konca roka 2014 by chcela svoj tím rozšíriť na 40 expertov.