Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

EÚ chce podporou stavebníctva prispieť k tvorbe zamestnaneckých miest

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Podľa eurokomisára pre priemysel a podnikanie Antonia Tajaniho ide o obrovskú príležitosť pre stavebníctvo, ktoré sa môže stať motorom udržateľného rastu.

Brusel 31. júla (TASR) - Stavebníctvo tvorí viac ako 10 % celkovej zamestnanosti v Európskej únii. Preto s cieľom podporiť stavebníctvo ako hnaciu silu pri tvorbe pracovných miest a celkovo udržateľného rozvoja hospodárstva dnes Európska komisia (EK) predstavila stratégiu na podporu tohto odvetvia.

Medzi hlavné ciele tejto stratégie patrí podpora priaznivých investičných podmienok, najmä pokiaľ ide o renováciu a údržbu budov. A to napríklad prostredníctvom podpory prijatia balíka v hodnote až 120 miliárd eur vo forme pôžičiek od Európskej investičnej banky (EIB), tvoriaceho súčasť júnového Paktu pre rast a zamestnanosť.

Druhým cieľom EK je posilniť inováciu a zlepšiť kvalifikovanosť pracovníkov prostredníctvom podpory ich mobility. Po tretie je potrebné zlepšiť efektívne využívanie zdrojov prostredníctvom vzájomného uznávania udržateľných systémov výstavby v EÚ.

Po štvrté je nutné stanoviť štandardné projektové normy, aby sa stavebným spoločnostiam uľahčilo pôsobenie v iných členských štátoch. A nakoniec je potrebná podpora svetového postavenia európskych stavebných spoločností s cieľom propagovať osvedčené príklady z praxe a udržateľné normy v tretích krajinách.

"V súčasnej situácii hlbokej hospodárskej a spoločenskej krízy predstavujú budovy s nízkou energetickou náročnosťou pre spoločnosť a súkromných investorov bezpečné a životaschopné investície. Odvetvie stavebníctva by to malo vnímať ako príležitosť na inováciu a prilákanie nových talentov," uviedol v tejto súvislosti eurokomisár pre priemysel a podnikanie Antonio Tajani.

Foto: TASR/Pavel Neubauer
Komisár tiež upozornil, že nové technológie majú veľký potenciál, a to nielen pokiaľ ide o výstavbu nových budov, ale tiež v prípade miliónov starších budov, ktoré sa majú renovovať v súlade s požiadavkami na vysokú energetickú účinnosť budov stanovenými v cieľoch stratégie Európa 2020. Podľa Tajaniho ide o obrovskú príležitosť pre stavebníctvo, ktoré sa môže stať motorom udržateľného rastu.

Komisia identifikovala potrebu stratégie EÚ v oblasti stavebníctva aj preto, že finančná a hospodárska kríza spôsobila, že produkcia v oblasti výstavby a infraštruktúry v celej EÚ v období medzi januárom 2008 a aprílom 2012 klesla o 17 % a prasknutie realitnej bubliny naďalej ochromuje činnosť v tomto odvetví a spôsobuje nezamestnanosť.