Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Kríza v Červenom mori núti kupcov, aby hľadali iné zdroje ropy

Na tejto fotografii, ktorú poskytlo indické námorníctvo v sobotu 27. januára 2024, je pohľad na ropný tanker Marlin Luanda v pozadí, horiaci po útoku v Červenom mori, z torpédoborca ​​s riadenými raketami indického námorníctva INS Visakhapatnam . Foto: TASR/AP

Podľa obchodníkov niektoré rafinérie v Európe minulý mesiac namiesto nákupu irackej ropy uprednostnili dodávky zo Severného mora a Afriky.

New York 4. februára (TASR) - Nebezpečná situácia v Červenom mori a rastúce sadzby za nákladnú dopravu nútia kupcov, aby hľadali iné zdroje ropy, keďže počet tankerov smerujúcich cez Suezský prieplav klesá. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

Útoky na obchodné lode v Červenom mori rozdeľujú trh s ropou, pričom jeden obchodný región sa sústreďuje okolo Atlantiku a druhý zahŕňa Perzský záliv, Indický oceán a východnú Áziu. Medzi týmito oblasťami existuje stále presun, ale cez dlhšiu a nákladnejšiu trasu, okolo južného cípu Afriky. Najnovšie nákupné modely pritom naznačujú, že prepojenie medzi týmito regiónmi slabne.

Podľa obchodníkov niektoré rafinérie v Európe minulý mesiac namiesto nákupu irackej ropy uprednostnili dodávky zo Severného mora a Afriky. V Ázii viedol prudký nárast dopytu po rope k strmému zvýšeniu spotových cien v polovici januára. Vývoz ropy z USA do Ázie sa medzitým minulý mesiac oproti decembru prepadol o viac ako tretinu, ukázali údaje o sledovaní lodí od spoločnosti Kpler.

Fragmentácia trhu s ropu nebude trvalá, ale momentálne sťažuje krajinám diverzifikáciu dodávok. V prípade rafinérií to obmedzuje ich flexibilitu pri reakcii na rýchlo sa meniacu dynamiku trhu a v konečnom dôsledku to môže znížiť ich marže. Hľadanie rovnováhy medzi bezpečnosťou dodávok a maximalizáciou zisku je tak veľmi náročné.

Tranzit ropných tankerov cez Suezský prieplav klesol v decembri oproti novembru o 23 % podľa správy Kpler z 30. januára. Tento pokles bol ešte výraznejší v prípade skvapalneného ropného plynu LPG (o 65 %) a skvapalneného zemného plynu LNG (o 73 %).

Na produktových trhoch to najviac ovplyvnilo toky nafty a leteckého paliva z Indie a Blízkeho východu do Európy a dodávky európskeho vykurovacieho oleja a benzínu do Ázie.

Sadzby pre tankery do severozápadnej Európy od polovice decembra zároveň vyskočili približne o polovicu, uviedla spoločnosť Kpler.

"Diverzifikácia je stále možná, ale za vyššiu cenu," poznamenal Giovanni Staunovo, komoditný analytik UBS Group. Dodal, že ak to nemôže byť prenesené na konečného spotrebiteľa, zníži to marže rafinérií.

Analytici neočakávajú, že situácia v Červenom mori povedie k dlhodobému preskupeniu tokov ropy, ale upozorňujú, že nemožno ani očakávať vyriešenie konfliktu v blízkej budúcnosti. Namiesto toho existuje značné riziko ďalších problémov, najmä po útoku jemenských militantov na tanker prepravujúci ruské palivo koncom januára. Tento útok prekvapil, pretože militanti podporovaní Iránom predtým naznačili, že ruské a čínske lode nebudú ich terčom.