Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Premiér vyhlásil, že SR na väčšinu odporúčaní EK už reaguje

Foto: TASR/Michal Svítok

"Sme absolútne pokojní, pretože podstatnú časť týchto vecí robíme, je to zaradené do programového vyhlásenia vlády," skonštatoval premiér.

Bratislava 31. mája (TASR) - Odporúčania, ktoré Európska komisia (EK) adresovala v stredu (30.5.) Slovensku, hodnotia ešte obdobie predchádzajúcej vlády. Nový kabinet podľa jeho predsedu Roberta Fica (Smer-SD) na podstatnú časť z nich reaguje už vo svojom programovom vyhlásení.

"Sme absolútne pokojní, pretože podstatnú časť týchto vecí robíme, je to zaradené do programového vyhlásenia vlády. Jednoducho sme pri príprave programového vyhlásenia správne identifikovali priority a najpodstatnejšie úlohy SR," zdôraznil Fico na spoločnej tlačovej konferencii s podpredsedom EK Marošom Šefčovičom. Ten na začiatku dnešného rokovania vlády predstavil kabinetu odporúčania adresované Slovensku zo strany komisie.

V záujme pokračovania konštruktívneho vzťahu s EK dnes premiér zároveň požiadal ministrov financií, školstva, práce a spravodlivosti, aby do 13. júna predložili vláde harmonogram konkrétnych úloh na naplnenie odporúčaní komisie.

Šefčovič informoval vládu o výzvach v oblasti konsolidácie verejných financií, vytvorenia fiškálnej rady a doplnenia vlani schváleného zákona o rozpočtovej zodpovednosti, boja proti daňovým únikom či dôchodkového systému.

"Ide o potvrdenie pozitívneho a partnerského vzťahu medzi vládou SR a EK. Problémy, ktoré rieši Slovensko a Európska únia, sa najlepšie riešia v partnerskom vzťahu, vo vzájomnej komunikácii," zhodnotil význam dnešného stretnutia podpredseda komisie.