Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Druhý pilier sa už o pár mesiacov znovu otvorí

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

O otvorení by mala rokovať vláda budúci týždeň, prerokovať by ho potom mali poslanci na nadchádzajúcej schôdzi parlamentu. Opozičná strana SaS varuje pred masívnym odlevom sporiteľov.

Bratislava 29. júna (TASR) - Druhý dôchodkový pilier sa počas svojej existencie otvorí o pár mesiacov už po tretíkrát. K tomu má podľa plánu ministerstva práce dôjsť od októbra 2012 do marca 2013.

Rezort pri kvantifikácii vplyvov otvorenia systému starobného dôchodkového sporenia počíta s výstupom 60.000 Slovákov. Naopak, vstúpiť by ich malo podľa priemerných odhadov 10.000. O otvorení by mala rokovať vláda budúci týždeň, prerokovať by ho potom mali poslanci na nadchádzajúcej schôdzi parlamentu.

Opozičná strana SaS varuje pred masívnym odlevom sporiteľov. Ako na dnešnom brífingu upozornil poslanec a exminister práce Jozef Mihál, dôvodom je postupná a systematická deštrukcia tohto dôchodkového piliera, ktorá sa navyše koná "poza bučky".

"Spôsob prijímania je neuveriteľným dôkazom toho, že strana Smer robí veci nepoctivým spôsobom," zdôraznil. Rezort totiž predložil na diskusiu najprv legislatívu meniacu iba valorizáciu dôchodkov, pričom keď bolo toto medzirezortné pripomienkové konania ukončené, do zákona zapracoval celkové zmeny v dôchodkovom systéme.


I. ŠTEFANEC: Vláde ide len o peniaze sporiteľov, dôkazom je otvorenie 2. piliera

Plánované znovuotvorenie druhého dôchodkového piliera je dôkazom, že vláde ide len o peniaze sporiteľov. Takto dnes reagoval na nové informácie o otvorení systému opozičný politik Ivan Štefanec (SDKÚ-DS).

"Ide jej len a len o peniaze a nie budúcnosť dôchodkového systému na Slovensku, pretože všetkými zmenami, najmä znížením odvodov, sa problém nerieši, ale posúva do budúcnosti," vysvetlil postoj strany jej podpredseda.

Pripomenul, že prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD) už pilier dvakrát otvorila. "Našťastie ľudia pochopili, že sú to ich peniaze a tak je stále v druhom pilieri 1,5 milióna sporiteľov, ktorí majú na svojich účtoch 5 miliárd eur," dodal.


J. BURIAN: V prípade nami urobených zmien je seriózne druhý pilier otvoriť

Otvorenie druhého dôchodkového piliera označuje ministerstvo práce za seriózny krok voči sporiteľom. "A to pre významné zmeny, ktoré robíme medzi systémom prvého a druhého piliera," podotkol dnes štátny tajomník rezortu Jozef Burian (Smer-SD).

Upozornil, že vláde Roberta Fica (Smer-SD) nejde o vyháňanie ľudí zo systému. "Hovoríme len, že ten, kto bude mať záujem vstúpi do systému a ten, kto bude mať záujem vystúpi," vysvetlil s tým, že ministerstvo práce nechystá veľkú kampaň. Sporiteľov chce iba vzdelávať.