Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

DPB nebude informovať o súťaži na nákup električiek a trolejbusov

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Na električky vyhlásil DPB dva tendre, na trolejbusy jeden.

Bratislava 10. januára (TASR) – Dopravný podnik Bratislava (DPB) nebude počas verejného obstarávania na nákup električiek a trolejbusov zverejňovať informácie o jednotlivých uchádzačoch, ani o priebehu súťaže. Odvoláva sa pritom na zákon o použití elektronickej aukcie pri verejnom obstarávaní.

"Pri elektronickej aukcii sa nepoužije § 41 - otváranie ponúk," uviedla hovorkyňa DPB Agáta Staneková. Dodala, že vzhľadom na tento fakt komisia nezverejňuje údaje, ako sú obchodné mená, sídla alebo miesta podnikania všetkých uchádzačov a ich ponuky.

Členovia komisie takisto nebudú v priebehu verejného obstarávania poskytovať informácie o obsahu jednotlivých ponúk, o ktoré DPB žiadajú médiá. "Podľa zákona nesmú poskytovať takéto informácie počas vyhodnocovania ponúk," zdôraznila s tým, že zverejnením takýchto informácií by sa porušil zákon o verejnom obstarávaní a ohrozila by sa elektronická aukcia. "Uchádzači by sa mohli dozvedieť informácie o svojich konkurentoch pred jej ukončením," podotkla Staneková.

Súťažné podklady a doplňujúce dokumenty boli podľa nej dostupné bezplatne komukoľvek od 9.11.2012 do lehoty na predkladanie ponúk.

Pripomenula tiež, že transparentnosť priebehu súťaže dokazuje aj to, že žiadny relevantný výrobca trolejbusov alebo električiek doposiaľ nedoručil DPB nijakú námietku.

Tlačový tajomník Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Ján Mažgút TASR dnes potvrdil, že k predmetu zákazky v prípade súťaží DPB na električky a trolejbusy úrad eviduje námietky. Ich obsah nešpecifikoval vzhľadom na konanie, ktoré k námietkam prebieha.

Na električky vyhlásil DPB dva tendre, na trolejbusy jeden. Tri desiatky nových električiek budú stáť 75 miliónov eur bez DPH, pričom celková hodnota zákazky vrátane dodávky električky či ceny za údržbu je 108 miliónov eur. Za 80 trolejbusov zaplatí 41 miliónov eur bez DPH z celkovej ceny zákazky vyše 70 miliónov eur. Financovať to bude z eurofondov. Peniaze z únie sa však musia vyčerpať do konca roka 2015.