Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Situácia v Doprastave je odrazom stavu v stavebníctve, tvrdí Zs. Lukáč

Na snímke prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) Zsolt Lukáč Foto: TASR/Štefan Puškáš

Prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska Zsolt Lukáč vidí východisko v tom, že sa rozbehne vládna podpora infraštruktúrnych stavieb, či napríklad výstavba protipovodňovej ochrany. .

Bratislava 13. júna (TASR) – Problémy, v ktorých sa ocitla jedna z najväčších stavebných firiem na Slovensku Doprastav, sú odrazom situácie v celom stavebníctve. Skonštatoval to pre TASR prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska Zsolt Lukáč. Stavebníctvo sa podľa jeho slov už niekoľko rokov nachádza v kríze, takmer každý v odvetví má problém s nedostatkom zákaziek a stabilitou práce.

"Skoro každá firma má problém s udržateľnosťou, s tým, že nemá dostatok zazmluvnených zákaziek. Nemá stabilitu v tom, že o dva či tri mesiace bude mať prácu," upozornil. Východisko z tejto situácie vidí v tom, že sa rozbehne vládna podpora infraštruktúrnych stavieb, či napríklad výstavba protipovodňovej ochrany.

"V tejto veci dlhodobo zaostávame," opísal Lukáč. Malým stavebným firmám a živnostníkom by zase podľa neho pomohla podpora bytovej výstavby, napríklad nájomného bývania. "Štát má takéto programy, mal by ich využívať," podotkol.

Spoločnosť Doprastav skončila vlani v takmer 50-miliónovej strate. Menšinový akcionár firmy Metrostav predal podľa medializovaných informácií pred pár týždňami svoj podiel v spoločnosti. Ako kupujúci sa spomínal podnikateľ František Hodorovský. Z Doprastavu následne odišli aj majitelia Dušan Mráz a Ivan Šesták. Banky však stavebníkom zablokovali účty, firma zastavila stavebné stroje. Odmrazenie účtov nastalo až po tom, čo sa do spoločnosti vrátili pôvodní majitelia Mráz a Šesták. Firma vraj doplácala na stratové zákazky v Poľsku, staronoví majitelia však hovoria o tom, že majú plán ako spoločnosti pomôcť.