Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Potravinári: Reformy by sa mali prijímať na základe odbornej diskusie

Na snímke riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jana Venhartová. Foto: TASR - Pavol Zachar

Potravinárska komora Slovenska upozorňuje, že vláda by sa nemala snažiť upokojiť občanov po turbulentnom mesiaci urýchleným prijatím ďalšieho sociálneho balíka.

Bratislava 3. apríla (TASR) - Potravinárska komora Slovenska (PKS) žiada vládu Slovenskej republiky, aby dôležité reformy prijímala na základe predchádzajúcej širokej odbornej diskusie. Uviedla to v súvislosti s avizovaným tzv. sociálnym balíčkom vlády Jana Venhartová, riaditeľka PKS.

PKS podľa nej upozorňuje, že vláda by sa nemala snažiť upokojiť občanov po turbulentnom mesiaci urýchleným prijatím ďalšieho sociálneho balíka. Významné opatrenia, ktoré majú natoľko závažný vplyv na podnikateľské prostredie a v konečnom dôsledku aj na budúcnosť slovenskej ekonomiky, by sa mali prijímať až po dôkladnej analýze a na náklade širokej odbornej diskusie, inak majú potenciál narušiť sociálny zmier.

Pripomenula, že v poslednom období sa množia rebríčky, v ktorých Slovensko v oblastiach ako kvalita podnikateľského prostredia a stabilita ekonomiky stagnuje či dokonca dramaticky prepadáva. Slovensko začalo z pohľadu kľúčových rebríčkov konkurencieschopnosti po viacročnej stagnácii strácať svoju pozíciu. V niektorých ukazovateľoch patrí dokonca medzi najhoršie krajiny EÚ.

V rebríčku hodnotiacom ekonomickú stabilitu sa Slovensko počas jedného roka prepadlo z 9. na 16. miesto v rámci európskej dvadsaťosmičky. Táto situácia negatívne ovplyvňuje aj postavenie slovenských potravinárov. Opatrenia prijímané vládou SR zhoršujú ich konkurencieschopnosť, navyše zvyšujúce sa negatívne saldo zahraničného obchodu s potravinárskymi výrobkami nasvedčuje, že opatrenia prijímané na pomoc slovenským potravinárom sú nedostačujúce.

"Je nemysliteľné, aby také dôležité opatrenia, ako bol prvý sociálny balík predchádzajúcej vlády, bolo prijímané na základe poslaneckého návrhu, čím vláda obišla štandardný legislatívny postup, nakoľko pri poslaneckých návrhoch je skrátená lehota na zaslanie pripomienok verejnosti," zdôraznila Venhartová.

"Nová vláda by sa mala uchádzať o dôveru občanov a širokej verejnosti aj tým, že bude dodržiavať ústavné princípy demokratického štátu," dodala riaditeľka PKS.