Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Divízia UBS dostala pokutu 10 miliónov eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

UBS France dostala pokutu v súvislosti sa daňovými únikmi.

Paríž 26. júna (TASR) - UBS France, francúzska divízia najväčšej švajčiarskej banky UBS, dostala pokutu 10 miliónov eur za nedostatočnú internú kontrolu, čo klientom banky mohlo pomôcť vyhnúť sa plateniu daní. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.

Francúzsky úrad pre dohľad nad finančným trhom ACP v súvislosti s pokutou dnes uviedol, že ešte v roku 2007 bola UBS France upozornená, že jej zamestnanci sú podozriví z napomáhania klientom k daňovým únikom. Banka však podľa neho ani v ďalších 18 mesiacoch neurobila v tomto smere vôbec nič. Sprísnené kontroly začala zavádzať až v neskoršom období. "Takéto meškanie je príliš veľkým zlyhaním," oznámil ACP.

Švajčiarska banka uviedla, že jej francúzska divízia má od roku 2012 nové vedenie a "postupne zavádza nové regulačné opatrenia". Zároveň dodala, že uvažuje o odvolaní sa proti pokute. Francúzska prokuratúra momentálne vyšetruje UBS France, ako aj materskú UBS za údajné napomáhanie francúzskym klientom pri otváraní tajných kont vo Švajčiarsku s cieľom pomôcť im vyhnúť sa plateniu daní.

Pokuta pre UBS France, najvyššia, akú ACP mohol uložiť, prichádza v čase rastúceho tlaku zadlženej a s recesiou zápasiacej Európy proti daňovým únikom. Len pred vyše týždňom sa lídri krajín skupiny G8 na summite v Severnom Írsku dohodli na užšej spolupráci v tomto smere, čo napríklad sťaží nadnárodným spoločnostiam možnosti vyhýbať sa plateniu daní v krajinách, v ktorých pôsobia.

Švajčiarske banky známe dodržiavaním bankového tajomstva sú už dlhodobo podozrievané, že pomáhajú svojim klientom pri daňových únikoch. Najmä UBS sa dostala začiatkom tohto roka do nepríjemnej situácie, keď sa zistilo, že vtedajší francúzsky minister pre rozpočet Jerome Cahuzac mal v banke tajné konto. Paradoxne, Cahuzac mal na starosti práve boj proti daňovým únikom. Po začatí oficiálneho vyšetrovania Cahuzac v marci z funkcie odstúpil.

Ešte v roku 2009 UBS zaplatila v USA pokutu 780 miliónov USD (598,89 milióna eur) s cieľom ukončiť iný prípad vyšetrovania daňových únikov. Americké úrady totiž v tom období obvinili UBS, že napomáhala americkým klientom vyhýbať sa plateniu daní.