Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Deutsche Bank si od ECB zobrala lacné úvery za 5 až 10 mld. eur

Foto: TASR/AP

Deutsche Bank sa na prvej ponuke lacných trojročných úverov od ECB nezúčastnila.

Frankfurt nad Mohanom 9. marca (TASR) - Najväčšia nemecká banka Deutsche Bank využila program lacných úverov Európskej centrálnej banky (ECB) na podporu finančného sektora a požičala si zhruba od 5 do 10 miliárd eur. Uviedol to dnes zdroj blízky informáciám. Potvrdil tak, že banka zrealizovala plány, ktoré ešte minulý mesiac naznačil šéf Deutsche Bank Josef Ackermann.

"Banka využila program ECB, aby získala lacné peniaze na podporu svojich pobočiek v Taliansku a Španielsku," informoval zdroj. Deutsche Bank sa k informáciám nevyjadrila. Začiatkom februára Ackermann uviedol, že Deutsche Bank sa na prvej ponuke lacných trojročných úverov od ECB nezúčastnila, no naznačil, že spoločnosť by mohla využiť ďalšiu ponuku, ak by to z ekonomického hľadiska bolo pre ňu výhodné.

Foto: TASR/AP
Druhá najväčšia banka v Nemecku, Commerzbank, si od ECB zobrala úvery v jednocifernej miliardovej hodnote, povedal zasa zdroj blízky tejto banke. Ani Commerzbank informáciu nekomentovala.

Tieto správy však naznačujú, že aj viaceré veľké banky sa rozhodli pre pragmatickejší prístup a sú ochotné zobrať si lacné úvery od ECB, čo doteraz odmietali. Urobila tak aj britská banka Barclays, ktorá sa úverom od ECB doteraz vyhýbala, aby nepôsobila ako inštitúcia vo finančných problémoch. V rámci druhej ponuky si Barclays požičala od ECB 8,2 miliardy eur.

ECB poskytla 29. februára v rámci svojej dlhodobej refinančnej operácie (LTRO), ktorej cieľom je podpora finančného trhu, nové lacné trojročné úvery zhruba 800 bankám. Tie si zobrali pôžičky za takmer 530 miliárd eur. Na porovnanie, v decembri si úvery za 489 miliárd eur zobralo viac než 500 bánk.

Skutočnosť, že prijali lacné úvery od ECB, zverejnili najmä britské banky, ale aj talianske. Na druhej strane francúzske a nemecké spoločnosti sa k svojim aktivitám vo vzťahu k úverom od ECB nevyjadrujú. Talianske banky oznámili, že si požičali asi 139 miliárd eur, z toho najviac Intesa Sanpaolo, okolo 24 miliárd eur. Čo sa týka ďalších inštitúcií, ktoré prijali väčší objem úverov od ECB, predpokladá sa, že to boli španielske banky.

Prezident ECB Mario Draghi však informoval, že druhú ponuku Európskej centrálnej banky využilo okolo 460 nemeckých bánk. Nemecko má ale až 2000 bánk, zatiaľ čo napríklad Británia len 405 a Španielsko 415. Taliansko má vyše 780 bánk a Francúzsko okolo 1150.