Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Agentúra Moody's znížila rating Cypru o tri stupne na Caa3

Cyprus Foto: TASR/AP

Cyperské ministerstvo financií prognózuje, že ekonomika krajiny tento rok klesne o 3,5 % a miera nezamestnanosti dosiahne takmer 14 %.

Londýn 11. januára (TASR) - Agentúra Moody's znížila rating Cypru hlbšie do špekulatívneho pásma. Hlavným dôvodom sú obavy, že krajina sa nakoniec môže dostať do platobnej neschopnosti pre svoj rastúci dlh, informovala agentúra AP.

Moody's skresala rating dlhodobých záväzkov krajiny o tri stupne z B3 na Caa3. Výhľad ratingu je negatívny, čo znamená, že môže nasledovať jeho ďalšie zníženie. Moody's hodnotí úverovú bonitu Cypru ešte horšie ako agentúry Standard & Poor's a Fitch. Podľa týchto troch najdôležitejších ratingových agentúr je úverová dôveryhodnosť Cypru podobne nízka ako Grécka.

Cyprus sa snaží finalizovať dohodu s medzinárodnými veriteľmi o záchrannom balíku na konsolidáciu domácich bánk, ktoré utrpeli obrovské straty z dôvodu svojej angažovanosti v Grécku. Moody's očakáva, že objem peňazí, ktoré potrebujú cyperské banky na svoju rekapitalizáciu, je taký veľký, že verejný dlh krajiny sa zvýši na neudržateľnú úroveň.

Podľa agentúry sa krajina s veľkou pravdepodobnosťou dostane priamo do platobnej neschopnosti alebo sa bude snažiť o odpis dlhu podobne ako Grécko. Moody's však neočakáva, že sa to stane ešte tento rok.

Cyperské banky potrebujú podľa Moody's na doplnenie kapitálových rezerv okolo 10 miliárd eur. To tento rok zvýši verejný dlh krajiny na 150 % hrubého domáceho produktu (HDP). Dlh by mohol do roku 2015 vzrásť na vyše 154 % HDP.

Cyperské ministerstvo financií prognózuje, že ekonomika krajiny tento rok klesne o 3,5 % a miera nezamestnanosti dosiahne takmer 14 %.