Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Pálenice v Žilinskom kraji vyrobili takmer 315.000 litrov alkoholu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Z minuloročnej úrody ovocia vyrobili 36,5 litra čistého alkoholu a minulý rok len jeden vypálil necelých 12 litrov.

Žilina 10. augusta (TASR) - Pálenice na pestovateľské pálenie ovocia v Žilinskom kraji vyrobili od júla 2022 do konca júna tohto roku takmer 315.000 litrov čistého (100-percentného) alkoholu. Evidovaní súkromníci za rovnaký čas v domácom prostredí legálne vypálili len tesne nad 48 litrov čistého alkoholu. TASR o tom informovala hovorkyňa Colného úradu (CÚ) Žilina Božena Chríbiková.

Doplnila, že kým predpovede na nastávajúcu sezónu pre pálenice nie sú priaznivé, tú uplynulú možno zaradiť medzi lepšie. "Svedčí o tom množstvo pálenky, vyprodukovanej v liehovarníckych závodoch na pestovateľské pálenie ovocia v Žilinskom kraji. Číslo takmer 315.000 litrov je najvyššie za posledné štyri roky a napríklad oproti obdobiu rokov 2019/2020 je skoro trojnásobné. Pod vývoj sa podpísala aj predchádzajúca dobrá úroda ovocia," uviedla hovorkyňa CÚ Žilina.

Opačná situácia je podľa nej s legálnym pálením v domácnostiach. "Tento rok využili možnosť vypáliť si pálenku doma len traja súkromní výrobcovia destilátu z kraja. Z minuloročnej úrody ovocia vyrobili 36,5 litra čistého alkoholu a minulý rok len jeden vypálil necelých 12 litrov. Túto činnosť vykonávali na základe potvrdenia vydaného colným úradom," dodala.

Na Slovenku je aktuálne evidovaných celkovo 59 súkromných výrobcov destilátu. "Z nich je zo Žilinského kraja deväť a tí spolu od roku 2019, od kedy vznikla takáto možnosť, doteraz vypálili 106 litrov čistého alkoholu," uzavrela Chríbiková.