Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Conte upokojuje diskusiu o rozpočte, Moscovici pripomína pravidlá EÚ

Taliansky premiér Giuseppe Conte počas tlačovej konferencie v paláci Chigi v Ríme 8. augusta 2018. Foto: TASR/AP

Európska komisia urobila tento týždeň prvý krok smerom k disciplinárnemu konaniu proti Taliansku za expanzívny rozpočet na rok 2019, ktorý porušuje fiškálne pravidlá, keďže Rím ho odmietol upraviť.

Rím/Brusel 22. novembra (TASR) - Taliansky premiér Giuseppe Conte vyzval vo štvrtok všetky zúčastnené strany, aby zmiernili diskusiu o rozpočte jeho krajiny na rok 2019 v snahe upokojiť trhy.

Európska komisia urobila tento týždeň prvý krok smerom k disciplinárnemu konaniu proti Taliansku za expanzívny rozpočet na rok 2019, ktorý porušuje fiškálne pravidlá, keďže Rím ho odmietol upraviť.

Conte uviedol, že rastúce výnosy zo štátnych dlhopisov Taliansku "nepomáhajú" a pokiaľ ide o dôveru investorov, pokojnejšia diskusia o rozpočte by bola podľa neho bola "prospešnejšia".

Eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Pierre Moscovici zase vo štvrtok reagoval na vyhlásenie talianskeho podpredsedu vlády Mattea Salviniho, že čaká na list od Santa Clausa po tom, ako Komisia zamietla rozpočet Talianska na rok 2019 pre porušenie fiškálnych pravidiel Európskej únie (EÚ).

"Nemám na sebe červený oblek alebo bielu bradu a nie som Santa Claus. Som európsky komisár pre hospodárske a finančné záležitosti a myslím si, že k týmto otázkam je potrebné pristupovať so vzájomným rešpektom, vážnosťou a dôstojnosťou," povedal Moscovici pre talianske noviny Corriere della Sera.

Stredajšie rozhodnutie EK jej otvára cestu k sankciám za porušenie fiškálnych pravidiel eurozóny, ktoré zahŕňajú aj pokutu do výšky 0,2 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Jadrom sporu sú nadmerné rozpočtové výdavky Talianska, ktoré povedú k zvýšeniu jeho deficitu, čo je v rozpore s pravidlami. Presnejšie, návrh talianskeho rozpočtu počíta s deficitom na úrovni 2,4 % HDP, čo je trojnásobne vyššia úroveň, než akú plánovala predchádzajúca vláda. V októbri Komisia tento návrh zamietla a vyzvala Rím, aby ho upravil.

Populistická vláda Hnutia piatich hviezd a Ligy Severu to však odmietla, keďže považuje vyššie rozpočtové výdavky za spôsob, ako dostať krajinu z ekonomickej stagnácie.

"Rozhodnutie Komisie je dôležitým krokom v procedúre, ktorá je zakotvená v zmluvách EÚ," upozornil Moscovici. Dodal, že dialóg o tom nie je možný, je to nutnosť.