Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

ČNB bude po ukončení intervencií zrejme čeliť tlaku špekulantov

ČNB Foto: moneymag.cz

Režim devízových intervencií spustila centrálna banka v novembri 2013 s cieľom oslabiť korunu a držať jej kurz v blízkosti 27 CZK/EUR.

Praha 17. októbra (TASR) - Je pravdepodobné, že Česká národná banka (ČNB) bude po ukončení devízových intervencií, ktoré umelo udržujú korunu oproti euru oslabenú, čeliť veľkému tlaku špekulantov. V programe Českej televízie to cez víkend uviedol europoslanec a bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer. Devízové intervencie by sa predbežne mali ukončiť v polovici budúceho roka. Informoval o tom server novinky.cz.

"Ak by ČNB po ukončení kurzového záväzku hrala na trhu výraznú úlohu, tak to znamená, že tento režim sa neskončil a aj naďalej sa bude vyplácať špekulovanie proti centrálnej banke," uviedol Niedermayer. Podľa bývalého viceguvernéra ČNB už k špekuláciám začína dochádzať, čo naznačuje veľký objem korún, ktoré ČNB musela v auguste použiť, aby udržala českú menu oslabenú.

ČNB v auguste na intervenčné nákupy použila 28,6 miliardy Kč (1,06 miliardy eur), čo je v tomto roku druhý najväčší objem za jeden mesiac. "Tie špekulácie budú obrovské. Momentálne stojíme na ich začiatku a vidíme, že intervencie sú skutočne rozsiahle," povedal Niedermayer.

Režim devízových intervencií spustila centrálna banka v novembri 2013 s cieľom oslabiť korunu a držať jej kurz v blízkosti 27 CZK/EUR. Odvtedy do konca augusta tohto roka intervenovala v objeme zhruba 592 miliárd Kč.