Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Človek pred dôchodkom má za sebou tri až štyri zamestnania

Foto: TASR/František Iván

Najstabilnejším povolaním na Slovensku je podľa analýzy portálu Profesia.sk pozícia rušňovodič.

Bratislava 19. marca (TASR) - Ľudia, ktorí si hľadali v roku 2011 prácu cez portál Profesia.sk, v priemere uvádzali, že už pracovali v dvoch zamestnaniach. Počet predchádzajúcich zamestnaní ovplyvňuje vek, úroveň pozície i vzdelanie.

Rozdiely v počte vystriedaných zamestnaní závisia priamo úmerne od veku uchádzačov. Mladí ľudia vo veku od 17 do 24 rokov majú za sebou v priemere 1,4 zamestnania. Po pribudnutí 10 rokov na pracovnom trhu majú ľudia odpracované v priemere 2,7 zamestnaní. Vo vekovej kategórii od 35 do 44 rokov uvádzajú uchádzači o prácu, že pracovali v 3,1 zamestnaniach. Zamestnanie striedajú ľudia najmä do 44 rokov.

Najviac pracovných skúseností majú podľa informácií o predchádzajúcich zamestnaniach ľudia, ktorí sa uchádzajú o prácu top manažérov. Vo svojich životopisoch uvádzajú, že už pracovali v 3,8 predchádzajúcich zamestnaniach.

Najmenej vystriedaných zamestnaní majú pomocní zamestnanci, v priemere s 2,7 predchádzajúcimi skúsenosťami. Stabilnejší vo svojich zamestnaniach sú podľa analýzy ľudia s nižším vzdelaním. Človek, ktorý ukončil základné vzdelanie uvádza, že pracoval v 1,6 zamestnaniach. Človek s vysokoškolským vzdelaním má pracovné skúsenosti už z 2,6 zamestnaní.

Najstabilnejším povolaním na Slovensku je podľa analýzy pozícia rušňovodič. V priemere odpracuje na pozícii 14,2 roka. Viac ako 10 rokov v jednom zamestnaní pracuje aj rádiologický asistent, výpravca, policajt, colník, chemický laborant a revízny technik.

Na niektorých pozíciách odchádzajú zo zamestnania po roku. Medzi pracovné pozície, na ktorých sa zamestnanci rýchlo menia, patria napríklad predajcovia leteniek a zájazdov, telefonickí operátori, animátori voľného času a plavčíci.