Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Čínska centrálna banka nepripravuje ekonomické stimuly

Centrálna banka v Číne Foto: TASR/AP

Namiesto stimulov sa bude snažiť efektívne riešiť problémy firiem s financovaním, uviedla čínska centrálna banka vo svojom stanovisku zverejnenom v utorok.

Peking 21. augusta (TASR) - Čínska centrálna banka zatiaľ aj napriek zvýšeniu rizík ohrozujúcich rast neplánuje žiadne väčšie stimuly pre ekonomiku. Dôvodom nárastu rizík je obchodný konflikt s USA.

Namiesto stimulov sa bude snažiť efektívne riešiť problémy firiem s financovaním, uviedla čínska centrálna banka vo svojom stanovisku zverejnenom v utorok. Aby uľahčila financovanie pre firmy, dá k dispozícii dostatok likvidity. Okrem toho chce zabezpečiť transmisiu menovej politiky do ekonomiky.

Čína sa snaží už približne 8 rokov o zlepšenie podmienok financovania malých firiem. Väčšina analytikov však tvrdí, že problém v tejto oblasti sa len zväčšil, keďže štátom podporované firmy naďalej získavajú väčšinu lacných úverov.

Tempo rastu druhej najväčšej svetovej ekonomiky sa v 2. kvartáli spomalilo na 6,7 %. Vláda stanovila pre rok 2018 rastový cieľ na úrovni 6,5 %. V poslednom čase sa však niektoré dôležité indikátory výrazne zhoršili. Experti sa navyše obávajú, že clá USA na dovoz mnohých čínskych tovarov môžu ešte viac pribrzdiť expanziu.