Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Čína pozastavila nákup ďalších lietadiel Airbus

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Peking v januári zakázal svojím aerolíniám, aby sa podieľali na obchode s emisiami.

Paríž 15. marca (TASR) - Čína pozastavila nákup ďalších 10 lietadiel od európskeho výrobcu Airbus. Dôvodom je spor s Európskou úniou (EÚ), ktorá od januára 2012 žiada od leteckých spoločností poplatky za emisie. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na dva nemenované zdroje oboznámené s rozhodnutím Pekingu.

Čína si pritom objednala od európskeho výrobcu stroje typu A330 vhodné na diaľkové lety za 14 miliárd USD (10,72 miliardy eur).

Airbus už minulý týždeň potvrdil, že Peking blokuje objednávku na lietadlá v hodnote minimálne 12 miliárd USD. Podľa hovorcu Airbusu Stefana Schaffratha Čína zatiaľ odmieta schváliť objednávky na 35 lietadiel A330 pre čínske aerolínie. Ohrozené sú aj objednávky na ďalších 10 lietadiel, konkrétne na A380, najväčšie lietadlá na svete.

Od januára 2012 si musia všetky letecké spoločnosti v rámci úniového obchodného systému s emisiami kúpiť certifikáty na emitovanie kysličníka uhličitého, ku ktorému dochádza pri štartoch a pristátiach v Európe. Aerolínie, ktoré to neurobia, musia počítať s pokutami alebo zákazom lietať na európske letiská.

Peking pritom v januári zakázal svojím aerolíniám, aby sa podieľali na obchode s emisiami. Podľa oficiálneho vyhlásenia čínskeho úradu pre letecký dohľad CAAC európske predpisy o zapojení leteckej dopravy do obchodovania s emisiami "odporujú základným ustanoveniam rámcovej dohody OSN o klimatických zmenách a medzinárodným smerniciam pre leteckú dopravu".

Čínski odborníci vypočítali, že letecké spoločnosti z najľudnatejšej ázijskej krajiny by len tento rok zaplatili za emisie približne 120 miliónov USD.

Okrem Číny sa proti rozhodnutiu EÚ postavila aj americká organizácia leteckej dopravy a spoločnosti American Airlines a United Continental. Na začiatku decembra 2011 však neuspeli so žalobou na Európskom súdnom dvore.