Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Čína možno obnoví nákupy amerických agroproduktov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Peking minulý mesiac informoval, že zastavuje nákup poľnohospodárskych produktov z USA ako odvetu za nové dovozné clá zo strany Washingtonu.

Peking 12. septembra (TASR) - Čína by mohla obnoviť nákupy agroproduktov z USA. Oznámilo to vo štvrtok čínske ministerstvo obchodu, čo je ďalší z krokov v poslednom období, ktoré signalizujú zmierňovanie napätia medzi najväčšími ekonomikami sveta. Informovala o tom agentúra DPA.

Ako uviedol hovorca čínskeho ministerstva obchodu Kao Feng, čínske spoločnosti sa začali informovať na ceny amerických agroproduktov vrátane sójových bôbov a bravčového mäsa. Ich nákup je od začiatku augusta pozastavený.

Peking minulý mesiac informoval, že zastavuje nákup poľnohospodárskych produktov z USA ako odvetu za nové dovozné clá zo strany Washingtonu. Cieľom odvetného opatrenia bolo zasiahnutie významnej skupiny voličov amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý v prezidentských voľbách 2016 získal vysokú podporu práve od farmárov.

Najnovšia správa prišla z Číny iba pár hodín po tom, ako Trump oznámil, že plánované zvýšenie dovozných ciel na čínske výrobky v hodnote 250 miliárd USD (227,21 miliardy eur) ročne odloží o dva týždne. Nové clá zvýšené z 25 % na 30 % tak do platnosti vstúpia namiesto 1. októbra až 15. októbra.

Trump to označil za "gesto dobrej vôle" pred blížiacimi sa rokovaniami s Pekingom. Ako uviedol, "reagoval tak na žiadosť čínskeho vicepremiéra Liou Che, ako aj na fakt, že Čínska ľudová republika 1. októbra oslavuje 70. výročie vzniku".

(1 EUR = 1,1003 USD)