Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Chudobou bolo vlani ohrozených až 700-tisíc Slovákov

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Mieru rizika chudoby ovplyvňuje najmä ekonomická aktivita. Najväčšie riziko bolo totiž zaznamenané u nezamestnaných osôb.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Riziko chudoby medzi pracujúcimi Slovákmi stúplo. Podľa posledných výsledkov zisťovania o príjmoch a životných podmienkach EU SILC 2011, realizovaného Štatistickým úradom (ŠÚ) SR, je chudobou ohrozených 6,3 % zamestnaných, čo je rovnaké percento ako v prípade dôchodcov. Toto číslo ovplyvnila nezamestnanosť, konsolidácia či pomalší rast miezd.

"Rast nezamestnanosti sťažuje vyjednávaciu pozíciu pracujúcich," vysvetlila jeden z dôvodov Zuzana Kusá zo Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV). Tento faktor spolu s argumentmi firiem o konkurencieschopnosti či nutnosti úspor stojí za nižším rastom miezd v súkromnom sektore.

Zároveň podľa nej v privátnej sfére pribúdalo ľudí pracujúcich na kratšie pracovné úväzky, čo je prejavom krízy a šetrenia zo strany podnikateľov. Nárastu chudoby medzi pracujúcimi však dopomohol aj verejný sektor, kde mzdy adekvátne nerástli. V niektorých prípadoch došlo z dôvodu úsporných opatrení k ich zmrazeniu či zníženiu.



Celkovo žilo vlani na hranici chudoby 700.000 Slovákov, čo je až 13 % obyvateľov celej krajiny. Ich počet sa podľa výberového zisťovania EU SILC 2011 medziročne zvýšil o jeden percentuálny bod, teda o 50.000 ľudí. Mieru rizika chudoby ovplyvňuje najmä ekonomická aktivita. Najväčšie riziko bolo totiž zaznamenané u nezamestnaných osôb.

Mieru rizika chudoby ovplyvňuje najmä ekonomická aktivita. Najväčšie riziko bolo totiž zaznamenané u nezamestnaných osôb. "Riziko je takmer trojnásobne väčšie ako u ekonomicky aktívneho obyvateľstva, dosahuje takmer 43 %," objasnila na dnešnej tlačovej konferencii riaditeľka sekcie sociálnych štatistík a demografie ŠÚ SR Ľudmila Ivančíková.



Vedúci oddelenia štatistiky životnej úrovne obyvateľstva Róbert Vlačuha však upozornil, že chudoba rástla aj v skupine ekonomicky aktívneho obyvateľstva. "Miera rizika chudoby u dôchodcov a pracujúcich bola na rovnakej úrovni 6,3 %," zdôraznil. Na riziko chudoby vplýva aj typ domácnosti, vek a pohlavie. Viac sú ohrozené domácnosti s troma a viacerými deťmi, osamelí rodičia, deti do 17 rokov a z hľadiska pohlavia ženy.

Hranica rizika chudoby sa podobne ako po minulé roky zvýšila aj vlani. Podľa EU SILC 2011 predstavovala v prípade jednočlennej domácnosti príjem 3748 eur na rok, teda 315 eur na mesiac. Medziročne tak ide o nárast o 3 %, čo je v absolútnom vyjadrení 10 eur na mesiac. Pri výpočte hranice rizika chudoby sa berie do úvahy medián ekvivalentného disponibilného príjmu, pričom ten dosahoval vlani 525 eur na mesiac.