Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Česká koruna stále posilňuje

Ilustračná fotografia. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Hranicu 26 Kč/euro môže prelomiť už cez prázdniny.

Praha 13. júna (TASR) - Tretíkrát za posledný týždeň posilnila česká mena na novú najsilnejšiu úroveň od konca intervencií Českej národnej banky (ČNB). Oproti euru sa dnes v popoludňajších hodinách dostala až na 26,14 Kč za euro. Okolo 17.00 h SELČ sa obchodovala na hranici 26,16 Kč za euro a bola o 5 halierov silnejšia než na záver pondelkového obchodovania (12. 6.). O 5 halierov posilnila koruna podľa serveru Patria Online aj voči doláru a deň ukončila na úrovni 23,34 Kč za dolár.

"Koruna pokračovala v trende posledných dní a posilňovala. Oproti euru sa dokonca dostala na najnižšiu úroveň od konca kurzového záväzku," uviedol Viktor Zeisel z Komerčnej banky. Priaznivou správou pre domácu ekonomiku bola podľa neho zverejnená štatistika bežného účtu platobnej bilancie, ktorý v apríli vykázal nečakaný prebytok 14,3 miliardy Kč (546,91 milióna eur).

"Čím viac optimistických štatistík vyjde z českej ekonomiky, tým rýchlejšie bude koruna posilňovať. Hladina 26 Kč za euro sa bude už počas prázdnin otriasať v základoch," podotkol Jiří Cihlář z Next Finance. Upozornil, že vzhľadom na to, že ČNB v rámci intervenčného režimu držala českú menu oproti euru nad 27-korunovou hladinou od novembra 2013, dostala sa koruna momentálne na viac než 3,5-ročné maximum.

Režim devízových intervencií spustila centrálna banka s cieľom oslabiť korunu a držať jej kurz v blízkosti 27 Kč za euro pre obavy z deflácie. Intervencie ukončila ČNB 6. apríla.