Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy na záver týždňa prudko vzrástli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Analytici však očakávali, že v obidvoch prípadoch ceny ropy za celý týždeň klesnú o vyše dve percentá.

New York 19. augusta (TASR) - Ceny ropy zaznamenali na záver tohto týždňa prudký rast, čo sa odrazilo aj na vývoji za celý týždeň. Zatiaľ čo analytici očakávali, že za týždeň ceny ropy klesnú, vývoj v poslednom pracovnom dni zabezpečil cene Brentu rast o vyše percento. K obratu prispel na jednej strane pokles kurzu dolára a na druhej informácie o poklese počtu aktívnych ropných zariadení v USA.

Ako uviedla spoločnosť Baker Hughes, americké ropné spoločnosti znížili počet aktívnych ropných zariadení v týždni do 18. augusta o päť na 763 zariadení. Ich počet tak klesol v dvoch z posledných troch týždňov. Aj tento fakt prispel k obratu vo vývoji cien ropy, keďže v priebehu týždňa na ceny zatlačili informácie z Washingtonu, že produkcia ropy v USA rastie.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s októbrovým kontraktom vzrástla na záver piatkového (18.8.) obchodovania o 1,69 USD na 52,72 USD (44,91 eura) za barel (159 litrov). Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v septembri sa zvýšila o 1,42 USD a obchodovanie uzatvorila na úrovni 48,51 USD/barel.

Analytici očakávali, že v obidvoch prípadoch ceny ropy za celý týždeň klesnú o vyše 2 %, piatkový vývoj však všetko zmenil a cena ropy Brent zaznamenala za týždeň 1,5-% rast. Cena WTI síce za týždeň klesla, pokles bol však oproti očakávaniam podstatne miernejší, dosiahol len 0,3 %.

(1 EUR = 1,1740 USD)