Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy mierne klesli

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dôvodom sú obavy zo stagnácie rokovaní o obchode medzi Spojenými štátmi a Čínou, ktoré zase vyvolali obavy o vyhliadky globálneho hospodárskeho rastu.

Singapur 20. marca (TASR) - Ceny ropy v stredu klesli po tom, ako v predchádzajúcom dni dosiahli štvormesačné maximum. Dôvodom sú obavy zo stagnácie rokovaní o obchode medzi Spojenými štátmi a Čínou, ktoré zase vyvolali obavy o vyhliadky globálneho hospodárskeho rastu.

Ale pre znižovanie ťažby v krajinách, ktoré sú najväčšími producentmi ropy, a sprísnenie ponuky na trhoch, je pokles cien komodity len mierny.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v apríli sa v stredu krátko po poludní miestneho času v Singapure predával po 58,86 USD (51,13 eura). To bolo o 17 centov menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania. Cena WTI dosiahla v utorok 59,57 USD za barel, a bola tak najvyššia od 12. novembra 2018.

Cena májového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent sa v stredu znížila o 15 centov na 67,49 USD za barel po tom, ako sa v utorok vyšplhala na 68,20 USD/barel, čo bola jej najvyššia úroveň od 16. novembra.