Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy mierne klesli

Foto: TASR

Zvýšenie cien palív v Číne naopak vyvolalo obavy z poklesu dopytu po energiách v druhom najväčšom spotrebiteľovi čierneho zlata na svete.

Singapur 20. marca (TASR) - Ceny ropy dnes ráno mierne klesli. Hlavnou príčinou je zmiernenie strachu týkajúceho sa nedostatku ponuky na trhu.

Zvýšenie cien palív v Číne naopak vyvolalo obavy z poklesu dopytu po energiách v druhom najväčšom spotrebiteľovi čierneho zlata na svete.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s aprílovým kontraktom sa dnes ráno o 7.26 h SEČ predával po 107,59 USD (81,82 eura). To je o 50 centov menej ako v pondelok (19. 3.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas pondelka posilnil o 1,03 USD a uzavrel na 108,09 USD za barel. Májový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zlacnel o 61 centov na 125,10 USD/barel.

Pokračujúce obavy z prípadného prerušenia dodávok z Iránu vykompenzovala správa, že líbyjská produkcia sa vracia na úrovne spred občianskej vojny. Navyše, aktuálne údaje ukázali, že Saudská Arábia zvýšila v januári produkciu.

K obavám z prípadného poklesu dopytu po rope prispelo aj dnešné oznámenie Pekingu, že zvyšuje maloobchodné ceny benzínu a dieselu o 6 % až 7 %, čo je najväčšie zdraženie palív v Číne takmer za tri roky.

Ceny americkej ropy vyskočili na 10-mesačné maximum nad 108 USD/barel z 96 USD za barel vo februári. Na porovnanie: ešte v októbri 2011 sa barel americkej ropy WTI predával po 75 USD. Hlavnou príčinou je zlepšovanie vyhliadok americkej ekonomiky, čo zvýšilo dôveru investorov a ich rizikový apetít.