Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Ceny domov v Británii rástli medziročne najvyšším tempom za rok

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ceny domov v Británii vzrástli v januári oproti poslednému mesiacu minulého roka o 1,3 % po decembrovom raste o 1,1 %.

Londýn 7. februára (TASR) - Ceny domov v Británii zaznamenali v januári rast štvrtý mesiac po sebe, pričom v medziročnom porovnaní sa zvýšili najvýraznejším tempom za posledný rok. Oznámila to v piatok spoločnosť Halifax, ktorá je najväčším poskytovateľom hypotekárnych úverov v krajine. Informovali o tom portály RTTNews a tradingeconomics.

Ceny domov v Británii vzrástli v januári oproti poslednému mesiacu minulého roka o 1,3 % po decembrovom raste o 1,1 %. V medziročnom porovnaní sa zvýšili o 2,5 %, čo predstavuje najvyššie tempo rastu od januára minulého roka. V decembri vzrástli o 1,8 %, čo bol zasa prvý medziročný rast cien domov v ostrovnej krajine od apríla.

Najvýraznejší rast cien domov zaznamenalo v rámci britských regiónov Severné Írsko. V tejto oblasti sa ceny domov zvýšili v januári medziročne o 5,3 %. Výrazne rástli aj v Škótsku a vo Walese, a to o 4 %.

Priemerná cena domu v Británii dosiahla v januári 291.029 GBP (340.544 eur), zatiaľ čo v decembri predstavovala 287.244 GBP. Najvyššie ceny domov sú naďalej v Londýne, kde priemerná cena domu dosiahla v januári 529.528 GBP.

(1 EUR = 0,8546 GBP)