Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Cena zlata zaznamenala nový rekord

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Zlato, ktoré je vnímané ako bezpečnejšie aktívum v časoch politickej a finančnej neistoty, od začiatku vojny medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas zdraželo o viac ako 300 USD.

New York 5. marca (TASR) - Cena zlata dosiahla v utorok popoludní SEČ rekordnú hodnotu a posunula sa nad 2100 USD (1936,2 eura) za uncu. Dopyt po vzácnom kove podporili rastúce očakávania, že Federálny rezervný systém (Fed) v USA v najbližších mesiacoch zníži svoje úrokové sadzby, ako aj obavy z pretrvávajúceho konfliktu na Blízkom východe. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Spotová cena zlata sa nakrátko ocitla na úrovni 2141,8 USD za troyskú uncu (31,1 gramu), čím prekonala doterajší rekord 2135,4 USD za uncu z vlaňajšieho decembra.

Zlato, ktoré je vnímané ako bezpečnejšie aktívum v časoch politickej a finančnej neistoty, od začiatku vojny medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas zdraželo o viac ako 300 USD. Analytici však za hlavnú hnaciu silu prudkého rastu označujú špekulácie o poklese úrokových sadzieb.

Cena zlata zvyčajne klesá, keď vysoké úrokové sadzby, ktorými sa centrálne banky snažia skrotiť infláciu, zvyšujú výnosy z konkurenčných aktív, ako sú dlhopisy a cenné papiere. V USA vysoké sadzby Fedu zároveň posilňujú dolár, čím zdražujú zlato pre zahraničných kupcov. Obchodníci teraz podľa agentúry Reuters vidia viac ako 70-percentnú šancu, že Fed začne znižovať sadzby do júna tohto roka.