Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Cena unce zlata klesla, nakupujú ho obchodníci v Ázii

Foto: TASR/AP

Svetové komodity - zlato

Singapur 21. júna (TASR) - Unca (31,1 g) zlata sa predávala dnes o 8. hodine SELČ na komoditnej burze v Singapure po 1600,49 USD (1259,83 eura).

V porovnaní so záverečnou cenou v stredu (20.6.) v New Yorku zlacnela o 4,48 USD. Cena unce zlata na spotovom trhu klesá už tretí deň po sebe. V tomto roku bola najvyššia vo februári, keď sa predávala po 178 USD. Cenový rekord unce pochádza zo začiatku septembra minulého roku. Unca sa predávala za vyše 1920 USD.

Analytici uvádzajú, že rozhodnutie Menového výboru (FOMC) Federálneho rezervného systému (Fed) nesplnilo očakávanie mnohých investorov.

Predpokladali, že sa operáciou kvantitatívne uvoľňovanie (QE3) dostanú do obehu stovky miliárd dolárov. V predchádzajúcich dvoch prípadoch sa nákupom amerických vládnych dlhopisov uvoľnili prostriedky, ktoré mali pozitívny vplyv na konjunktúru a rast zamestnanosti v Spojených štátoch.

Prieskum agentúry Reuters medzi najväčšími firmami na Wall Street zameraný na obchodovanie s dlhopismi ukázal, že polovica ich predstaviteľov vidí realizáciu ďalšieho kvantitatívneho uvoľňovania možnú na asi 50 %.

Fed predĺžil termín programu Operácia Twist zameraného na pokles dlhodobých úrokových sadzieb. Program sa mal pôvodne skončiť tento mesiac, ale jeho platnosť sa predlžuje do konca decembra.

Nový pokles ceny zlata privítali obchodníci v Ázii, ktorí ho začali nakupovať pre tamojších spracovateľov. Komoditný šéf japonskej Standard Bank Juiči Ikemezu uviedol, že cena unce by sa mala pohybovať okolo 1580 USD a jej trend by mal zostať klesajúci.

Po oznámení výsledkov rokovania FOMC a po dnešnej správe, že výkon čínskeho výrobného sektoru klesol v máji už ôsmy mesiac po sebe, kurzy akcií v Ázii klesali.