Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Čechov opäť láka stanovanie, predaj stanov vzrástol o štvrtinu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Už minulý rok zaznamenalo kempovanie veľký rozmach, ktorý bude zrejme pokračovať.

Praha 2. júla (TASR) - Do českých a moravských hájov sa vrátil fenomén stanovania. Ide o sprievodný efekt všeobecného návratu Čechov k domácim dovolenkám. Prevádzkovatelia táborísk ale za ním nevidia často spomínaný strach zo zájazdov do zahraničia, podľa nich v tom má prsty skôr oprášená túžba po dobrodružstve a romantike. Informoval o tom server e15.cz.

"Ľudí so stanom tento rok výrazne pribúda. Pritom ešte pred zhruba piatimi rokmi sme o stan nezavadili," tvrdí prevádzkovateľ autokempingu Konopáč pri Heřmanovom Městci Bohumil Starý. V minulých rokoch sa do kempov jazdilo skôr do chát, bungalovov či do karavanov. Bohumil Starý, ktorý je zároveň predsedom Asociácie kempov ČR, dodal, že záujem o pobyty v kempoch vzrástol v tomto roku o 5 %.

Zvýšený záujem o stanovanie potvrdzujú aj prevádzkovatelia v juhozápadných Čechách, ktoré patria k najobľúbenejším kempovým destináciám. "Rodičia chcú tento zážitok znovu skúsiť a dopriať ho aj deťom," uviedla Jitka Burešová z kempu Annín na Klatovsku.

Rozdiel medzi cenou miesta pre stan a moderne vybavenou chatou môže pritom byť viac než 10-násobný. Do mozaiky zapadá aj rastúci dopyt po stanoch. Jeden z najväčších hráčov na trhu, e-shop 4camping.cz, ktorý každoročne usporadúva výstavu stanov v Letňanoch, eviduje tento rok pri rodinných stanoch medziročný rast dopytu o 25 %. V prípade lacnejších stanov je to až 40 %.

Už minulý rok zaznamenalo kempovanie veľký rozmach, ktorý bude zrejme pokračovať. Do českých a moravských kempov prišlo vlani po dlhých rokoch viac než milión hostí, čo medziročne znamená o 21 % viac.