Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Bývalá šéfka konzervatívcov Warsiová zmenila postoj ohľadom referenda

Foto: TASR/AP

Politička ppovedala, že k rozhodnutiu ju viedol plagát, na ktorom sa valí do Európy dav migrantov.

Londýn 20. júna (TASR) - Bývalá predsedníčka britskej Konzervatívnej strany Sayeeda Warsiová zmenila postoj ohľadom nadchádzajúceho referenda o zotrvaní krajiny v Európskej únii, obviňujúc tábor, ktorý bojuje za odchod z EÚ, z podnecovania nenávisti a xenofóbie.

Warsiová, ktorá patrí k najvýznamnejším moslimským politikom v Británii, dnes povedala, že v kampani za brexit - vystúpenie Británie z únie - celkom zanikli umiernené hlasy.

Politička podľa agentúry AP povedala, že k rozhodnutiu ju viedol plagát, na ktorom sa valí do Európy dav migrantov. Na plagáte je veľký nápis "breaking point" (bod zlomu) a menším písmom - EÚ nás všetkých sklamala. Vedľa je zaškrtnuté okienko z referenda - Opustiť Európsku úniu.

Warsiová pre stanicu BBC uviedla, že "tento typ postrkovania a xenofóbnej rasistickej kampane môže byť politicky bystrý alebo užitočný v krátkodobom pláne, ale v dlhodobom pláne komunitám škodí."

Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond bude vyvíjať tlak na svojich partnerov v EÚ, aby rýchlo uplatnili ústupky vyjednané Britániou v prípade, že sa tá v referende rozhodne proti brexitu.

Hammond dnes v Luxemburgu pred schôdzkou ministrov zahraničných vecí EÚ povedal, že Briti "budú očakávať urýchlené a komplexné uplatnenie balíčka dojednaného vo februári", ak sa rozhodnú zostať v EÚ.

Premiér David Cameron vyjednal vo februári pre Britániu rad ústupkov týkajúcich sa imigrácie, eura a zotrvania v čoraz užšej únii, dúfajúc, že tým presvedčí Britov, aby hlasovali za zotrvanie v EÚ.

Brusel musí podľa Hammonda "ubezpečiť ľudí, že EÚ pracuje pre všetkých svojich občanov... a rieši obavy bežných ľudí". Predseda Európskej rady Donald Tusk sľúbil, že ústupky budú uvedené do praxe "do jedného roka".