Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Brocka: Nie je pravda, že opatrenia R. Fica sa nedotknú bežných ľudí

Robert Fico Foto: TASR/Pavel Neubauer

Strane KDH sa nepáči krok vlády zvýšiť daň z príjmov pre zamestnávateľov z 19 na 23 percent. Prinesie to podľa nej namiesto istôt len neistotu.

Bratislava 2. októbra (TASR) – Podpredsedovia opozičnej strany KDH Július Brocka a Miloš Moravčík dnes adresovali premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) dve výzvy. Opatrenia, ktoré vláda schválila na piatkovom (28. 9.) rokovaní, podľa nich postihnú aj bežných ľudí, žiadajú preto ich úpravu.

"Nie je pravda, že sa opatrenia, ktoré Robert Fico prijal, nedotknú bežných ľudí. Je to solidarita naruby," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Brocka. Strane KDH sa nepáči krok vlády zvýšiť daň z príjmov pre zamestnávateľov z 19 na 23 %. Prinesie to podľa nej namiesto istôt len neistotu. "Nezamestnaní si môžu byť istí, že si budúci rok prácu nenájdu. Zamestnaní si môžu byť istí strachom o miesta," priblížil Moravčík.

KDH tak dalo premiérovi priamu výzvu. "Chceli by sme vyzvať predsedu vlády, aby v prípade, ak narastie počet nezamestnaných od januára 2013 do januára 2014, aby sa automaticky znížila sadzba dane z príjmov pre zamestnávateľov naspäť z 23 % na 19 %," uviedol Moravčík.

Druhá výzva strany sa týka inštitútu odpočítateľnej položky na manžela či manželku, ktorú vláda plánuje zrušiť. "Robert Fico chce zrušiť možnosť daňovej úľavy na manželku, ktorá nepracuje a stará sa o deti," podotkol Brocka. Takýto krok by podľa neho znamenal pre osobu s hrubým mesačným príjmom 700 eur zvýšenie dane o jeden hrubý plat ročne. Brocka tak vyzval premiéra, aby inštitút odpočítateľnej položky na manžela či manželku v zákone ponechal.

V prípade, že by premiér výzvy strany KDH neakceptoval, poslanci sú pripravení podať v parlamente pozmeňovacie návrhy na tieto opatrenia a pokúsiť sa ich zmierniť.