Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Britská ekonomika sa v októbri zmenšila o 0,3 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Britský HDP sa medzimesačne znížil prvýkrát od júla. Za tri mesiace do konca októbra ekonomika oproti predchádzajúcemu štvrťroku stagnovala.

Londýn 13. decembra (TASR) - Britská ekonomika sa v októbri zmenšila. Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom klesol o 0,3 %, oznámil v stredu britský štatistický úrad ONS. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Britský HDP sa medzimesačne znížil prvýkrát od júla. Za tri mesiace do konca októbra ekonomika oproti predchádzajúcemu štvrťroku stagnovala. Štatistický úrad zverejnil najnovšie údaje deň pred zasadnutím britskej centrálnej banky, od ktorej sa očakáva, že v snahe čeliť pretrvávajúco vysokej inflácii ponechá svoje úrokové sadzby na 15-ročnom maxime, hoci jej prísna menová politika si vyberá daň na hospodárskom raste.

Podľa časti analytikov naďalej hrozí, že ekonomika sa na prelome rokov 2023 a 2024 ocitne v recesii. Celkovo prevládajú očakávania, že Bank of England vo štvrtok (14. 12.) ponechá svoju základnú úrokovú sadzbu na úrovni 5,25 % a zároveň vyšle signál, že jej zníženie zatiaľ nie je na dosah.