Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Británia ukončí finančnú pomoc Indii, zameria sa na zvýšenie obchodu

Niektoré mimovládne organizácie však upozorňujú, že milióny Indov naďalej potrebujú pomoc.

Londýn 9. novembra (TASR) - Británia od roku 2015 zastaví poskytovanie pomoci Indii, čo znamená výraznú zmenu vo vzťahoch Londýna s bývalou kolóniou. Oznámila to dnes britská vláda.

Vzhľadom na zvyšujúce sa bohatstvo Indie a jej meniaci sa ekonomický štatút ministerka pre medzinárodný rozvoj Justine Greeningová uviedla, že Británia kompletne zmení svoje vzťahy s Indiou - na jednej strane ukončí poskytovanie pomoci, na druhej sa bude snažiť zvýšiť vzájomný obchod.

Británia poskytla Indii v rámci pomoci v roku 2011 asi 280 miliónov libier (351,21 milióna eur), pričom väčšina peňazí smerovala do programov pomoci chudobným deťom v školstve a zdravotníctve. Viacerí britskí poslanci však v poslednom období začali pomoc pre Indiu kritizovať s tým, že Británia, ktorá má čo robiť, aby znížila vysoký dlh, nemôže naďalej financovať rastúcu ekonomiku s vlastným vesmírnym programom.

Podľa Greeningovej sa forma vzťahov s Indiou musí upraviť. "Pozícia Indie vo svete sa medzičasom zmenila," povedala.

India, ktorá sa vymanila spod vlády Británie v roku 1947, síce momentálne zaznamenáva najslabšie tempo rastu za posledné desaťročie, napriek tomu je na tom v porovnaní so situáciou v Británii podstatne lepšie. Svetová banka (SB) očakáva rast Indie tento rok na úrovni 6 % a Medzinárodný menový fond (MMF) okolo 4,9 %. Británia medzitým zápasí s výdavkovými škrtmi, v rámci ktorých chce do roku 2017 ušetriť 103 miliárd libier.

Niektoré mimovládne organizácie však upozorňujú, že milióny Indov naďalej potrebujú pomoc. "Milióny obyvateľov Indie žijú v extrémnej chudobe a každoročne tam zomiera obrovský počet detí mladších ako päť rokov," povedal Adrian Lovett, riaditeľ organizácie ONE, ktorá sa zameriava na boj proti chudobe.

Samotná indická vláda však s ukončením programu finančnej pomoci problém nemá. Ako povedal indický minister zahraničných vecí Salman Churšíd po stretnutí s britským kolegom Williamom Hagueom v Naí Dillí, ktorý ho o plánovaných zmenách informoval, "pomoc je minulosťou, budúcnosť predstavuje obchod".