Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Británia bude tlačiť na dohodu o clách na oceľ a hliník s USA

Archívna snímka. Foto: TASR/AP

Britské firmy budú čeliť zvýšenému tlaku od 1. januára, keď sa clá na tovar z EÚ znížia vďaka dohode medzi USA a EÚ.

Washington 8. decembra (TASR) - Britská ministerka obchodu Anne-Marie Trevelyanová, ktorá je na návšteve vo Washingtone, bude v stredu naliehať na americkú ministerku obchodu Ginu Raimondovú, aby začala formálne rokovania o znížení amerických ciel na oceľ a hliník pre Spojené kráľovstvo do konca roka. Uviedol to vysoký britský predstaviteľ, ktorý nechcel byť menovaný.

Trevelyanová už v utorok (7. 12.) na stretnutí s americkou obchodnou zástupkyňou Katherine Taiovou povedala, že v Británii rastie tlak na zvýšenie odvetných ciel na whisky a iné americké produkty, pokiaľ nedôjde k rýchlej dohode o zmiernení ciel na britské výrobky v USA, dodal nemenovaný predstaviteľ. Trevelyanová sa chystá zopakovať toto posolstvo na stredajšom stretnutí s Raimondovou.

Británia, ktorá vlani vystúpila z Európskej únie (EÚ), sa chce pripojiť k októbrovej dohode medzi USA a EÚ, ktorá umožňuje bezcolný vstup pre „obmedzené objemy“ kovov vyrobených v Únii do Spojených štátov, pričom pôvodné clá na oceľ vo výške 25 % a 10 % na hliník v podstate zostávajú.

Britské firmy budú čeliť zvýšenému tlaku od 1. januára, keď sa clá na tovar z EÚ znížia vďaka dohode medzi USA a EÚ. Aj EÚ zrušila odvetné clá voči Spojeným štátom po dohode s Washingtonom.