Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Brexit má už teraz negatívny vplyv na ekonomiku Londýna

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rast podnikateľskej aktivity v metropole sa spomalil a viac ľudí opúšťa mesto, uvádza sa v správe think-tanku Centre for London.

Londýn 18. júla (TASR) - Rozhodnutie Britov opustiť Európsku úniu (EÚ) už má negatívny vplyv na ekonomiku Londýna. Rast podnikateľskej aktivity v metropole sa spomalil a viac ľudí opúšťa mesto, uvádza sa v správe think-tanku Centre for London.

"Naša analýza ukazuje zmeny spôsobené brexitom, ako je pokles počtu Európanov, ktorí sem prichádzajú pracovať, spomalenie tvorby pracovných miest a pokles podnikateľskej dôvery," uviedol think-tank.

Správa tiež poukázala na spomalenie zvyšovania cien nehnuteľností a ochladenie rastu podnikateľskej aktivity, ktorá padla na 11-mesačné minimum.

Obmedzila sa medzinárodná migrácia a počet registrácií nových poistiek medziročne klesol o 15 %, uvádza sa v správe, ktorá upozorňuje, že až 75 percentami sa na tomto znížení podieľali registrácie poistiek občanov z iných členských štátov EÚ. "Rast pracovných miest sa spomaľuje a údaje signalizujú, že expanzia, ktorá prišla po recesii, sa zrejme skončila."

Miera nezamestnanosti v Londýne však padla na rekordné minimum 5,5 % a tvorba pracovných miest v súkromnom sektore pokračuje aj napriek prvému spomaleniu po vyše dvoch rokoch.