Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Barcelona chce zaviesť novú turistickú daň

Chrám svätej rodiny (Sagrada Familia) v Barcelone. Foto: TASR/AP

Turistické dane sa vyberajú v mnohých európskych krajinách. Dlhoročné skúsenosti však ukazujú, že to nemalo významný vplyv na cestovný ruch.

Barcelona 19. októbra (TASR) - Barcelona chce zaviesť novú turistickú daň. Mestská rada sa dohodla, že požiada katalánsky parlament o právo zaviesť miestny príplatok k regionálnej turistickej dani, ktorá sa vyberá od roku 2012. Informovali o tom španielske médiá.

Podnikatelia v turistickom priemysle sa však obávajú, že toto opatrenie prichádza v zlom čase, po nedávnom kolapse britskej cestovnej kancelárie (CK) Thomas Cook, ktorá otriasla dovolenkovými rezortmi v Španielsku.

V Španielsku si turistickú daň zatiaľ účtujú len Katalánsko a Baleárske ostrovy, medzi ktoré patria Malorka aj Ibiza.

Turistické dane sa vyberajú v mnohých európskych krajinách. Dlhoročné skúsenosti však ukazujú, že to nemalo významný vplyv na cestovný ruch. Španielski hotelieri sú aj napriek tomu proti nim. Navyše, iniciatíva Barcelony prichádza v čase, keď španielska ekonomika vykazuje známky spomalenia a cestovný ruch v krajine klesá.

Katalánsko zaviedlo daň z ubytovania turistov už v roku 2012 a Baleárske ostrovy ho nasledovali v roku 2016. V regióne Valencie, ktorý tiež priťahuje veľké množstvo turistov, sa však koaliční partneri Compromís a Socialistická strana (PSOE) nevedia na tejto otázke dohodnúť.

V Katalánsku a na Baleárskych ostrovoch sa platí turistická daň za nocľah v hosteloch, hoteloch a dovolenkových prenájmoch, zatiaľ čo výletné lode platia za zakotvenie v prístave. Poplatok sa pohybuje od 0,45 do 5 eur na osobu a deň v závislosti od typu ubytovania a lokality. V minulom roku vybralo Katalánsko na dani z turizmu 56 miliónov eur, z toho polovicu v Barcelone. A Baleárske ostrovy získali dohromady 122,7 milióna eur.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Hlavným cieľom daní bolo získať finančné prostriedky na nápravu škôd spôsobených masovým cestovným ruchom na životnom prostredí a miestnom kultúrnom dedičstve. Už v čase ich schválenia boli tieto dane terčom kritiky ubytovacích zariadení, ktoré sa obávali poklesu klientov. Ukazuje sa však, že mali iba malý vplyv a dokonca nepomohli ani znížiť nadmerný počet turistov ako v Barcelone, tak na Baleároch.

Od zavedenia dane na Baleárskych ostrovoch v roku 2016 sa počet zahraničných turistov v skutočnosti zvýšil z 12,9 milióna na 13,8 milióna v roku 2018. V Katalánsku počet turistov vzrástol o 23 % od zavedenia poplatku v roku 2012. Komplexná správa vypracovaná v roku 2017 pre španielske ministerstvo financií potvrdila, že poplatky mali len veľmi malý negatívny vplyv na cestovný ruch.

Josep Andreu Casanovas z Barcelonskej univerzity nedávno v článku, ktorý uverejnil časopis Economic Magazine of Catalonia, zverejnil výsledky štúdie o vplyve dane na príchod turistov. "Vo všetkých použitých stratégiách a vo všetkých uvažovaných premenných je záver vždy rovnaký: nebolo možné dokázať, že turistická daň mala negatívny vplyv na dopyt v cestovnom ruchu v Katalánsku."

Priznáva to aj skupina lobistov v cestovnom ruchu Exceltur. "Ale dávajte pozor, pretože príliv sa mení," varoval viceprezident skupiny José Luis Zoreda. "Okolnosti sa menia, spomalenie je na ceste, je tu brexit a značný vplyv bankrotu CK Thomas Cook."

Lobistická skupina pripomína, že Španielsko v uplynulých rokoch ťažilo aj z toho, že turisti sa vyhýbali politicky nestabilným regiónom v Turecku, Egypte a Tunisku. To sa však môže opäť rýchlo zmeniť.

Manel Casals, generálny riaditeľ skupiny hotelov Gremi d'Hotels de Barcelona, zase tvrdí, že iniciatíva mestskej rady "prichádza vo veľmi zlom čase". Označil ju za "populistické opatrenie, ktoré neberie do úvahy potreby cestovného ruchu".

Na Baleárskych ostrovoch majitelia hotelov, ktorí zápasia s dôsledkami kolapsu britského cestovného gigantu Thomas Cook, teraz požadujú odstránenie dane.

Hotelový priemysel tiež považuje turistické dane za "nekalé", pretože sa zameriavajú iba na ubytovacie zariadenia, a nie na reštaurácie, dopravu, múzeá alebo zábavu.