Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Banky využívajú zákony na maximalizáciu svojho zisku

Slovensko má napríklad problémy s úžerníctvom, nabaľovaním úrokov, a to nad rámec dobrých mravov. Slovenské zákony totiž nedefinujú maximálnu povolenú úrokovú sadzbu.

Bratislava 15. marca (TASR) - Pre banky na Slovensku platí, že čo im legislatíva nezakazuje, to využijú na maximalizáciu svojho zisku. Na dnešnej tlačovej konferencii na to upozornil Spotrebiteľský inštitút (SI) s tým, že práve z tohto dôvodu sa inštitút v tomto roku zameria na finančné služby kampaňou Naše peniaze, naše práva.

"Stretávame sa s nekalými praktikami," podotkla riaditeľka kancelárie SI Adriana Horníková. Člen inštitútu Ľuboš Pavelka dodal, že Slovensko má napríklad problémy s úžerníctvom, nabaľovaním úrokov, a to nad rámec dobrých mravov. Slovenské zákony totiž nedefinujú maximálnu povolenú úrokovú sadzbu.

Ako ďalej vysvetlil, v Nemecku je táto sadzba nastavená na 18 % ročne, a to aj v prípade úrokov z omeškania či hotovostných pôžičiek. "U nás by podľa tohto nastavenia boli vlastne spotrebiteľské pôžičky považované za úžeru," zdôraznil. Slovensku tiež podľa neho chýba aj relevantné centrum pomáhajúce práve ľuďom vo finančnej tiesni.

Práve dnešný deň, 15. marec, je svetovým dňom spotrebiteľských práv. Horníková podotkla, že je to presne 50 rokov od definície základného práva spotrebiteľa - práva na voľbu, ktoré presadil americký prezident J. F. Kennedy. Ten v roku 1962 uviedol, že spotrebitelia sú najväčšou ekonomicky aktívnou skupinou, ktorej názory však často zostávajú nevypočuté.