Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Bankrot Air Berlín zapríčinil pokles letov na linkách v Nemecku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Konkrétne, v období január-máj 2018 zaznamenala ADV pokles počtu cestujúcich na domácich linkách o 5 % v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.

Berlín 15. júla (TASR) - Bankrot nemeckej leteckej spoločnosti Air Berlin vlani v októbri mal za následok výrazný pokles domácej leteckej dopravy v prvých piatich mesiacoch 2018. Oznámilo to združenie nemeckých letísk (ADV).

Konkrétne, v období január-máj 2018 zaznamenala ADV pokles počtu cestujúcich na domácich linkách o 5 % v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.

Nemecké letiská stále pociťujú dôsledky konsolidačných opatrení aerolínií, zvlášť ukončenie prevádzky Air Berlin, skonštatoval výkonný riaditeľ ADV Ralph Beisel.

No zároveň silný rast leteckej dopravy v rámci Európy pomohol letiskám v Nemecku dosiahnuť v prvých piatich mesiacoch 2018 celkový nárast počtu cestujúcich o 2,3 % na takmer 110 miliónov ľudí.

Podľa predbežných údajov ADV v júni využilo služby nemeckých letísk 22,44 milióna cestujúcich, čo je o 2,4 % viac ako v rovnakom mesiaci vlani. Tento nárast je ale miernejší ako minulý rok pre pokles dopravy na domácich linkách.

Po bankrote spoločnosti Air Berlin v októbri 2017 začali ponúkať náhradné služby na domácich linkách v Nemecku aerolínie Eurowings, dcérska spoločnosť Lufthansy a britská nízkonákladová letecká spoločnosť EasyJet.

Pokles letov zaznamenali najmä menšie letiská, ako sú Erfurt (o 49,8 % menej prevádzky v júni ako v rovnakom mesiaci 2017), Karlsruhe (73,1-% úbytok letov) a Norimberg (29,3-% pokles).

Ale ani veľké letiská v Berlíne a Düsseldorfe sa ešte stále úplne nezotavili z odchodu Air Berlin.