Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Bagdad tlačí na Gazprom, aby zrušil kontrakty v Kurdistane

Logo Gazpromu ilustračné foto Foto: TASR/AP

Centrálna vláda Iraku a Kurdistan sa už dlhší čas sporia o to, kto má právomoc nad rozvojom ropných ložísk v Kurdistane na severe krajiny.

Bagdad/Londýn 9. novembra (TASR) - Iracká vláda vyzvala ruský plynárenský gigant Gazprom, aby odstúpil z ropných kontraktov v Kurdistane, inak príde o kontrakt na rozvoj lukratívneho ropného ložiska na juhu krajiny. Hovorca irackej vlády Faisal Abdullah potvrdil, že list s takýmto znením poslala iracká vláda vedeniu spoločnosti minulý týždeň.

Centrálna vláda Iraku a Kurdistan sa už dlhší čas sporia o to, kto má právomoc nad rozvojom ropných ložísk v Kurdistane na severe krajiny, a tým aj prístup k ziskom plynúcim z prieskumu a ťažby. Kurdi tvrdia, že majú právo na rozvoj ložísk na svojom území bez zasahovania Bagdadu, zatiaľ čo podľa irackej vlády je ropa majetkom celého štátu a Kurdi si na ložiská nemôžu robiť nárok.

Bagdad preto varoval Gazprom, ktorého ropná divízia Gazprom Nefť uzatvorila dve dohody s vládou Kurdistanu v auguste tohto roka. Podobnú dohodu ešte skôr uzavreli aj americké ropné firmy Exxon Mobil a Chevron či francúzska spoločnosť Total.

Podľa hovorcu irackej vlády Bagdad upozornil Gazprom, že "dohody s Kurdistanom nie sú legálne" a firma by mohla prísť o kontrakt na rozvoj ropného ložiska Badra blízko hraníc s Iránom. Exxon Mobil dostal ultimátum ešte skôr, na čo firma ministerstvu ropného priemyslu oznámila, že plánuje svoj podiel vo veľkom ložisku na juhu Iraku predať. To znamená, že do budúcnosti uprednostňuje kontrakty v Kurdistane.