Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ázijskej banke pre investície do infraštruktúry pribudnú noví členovia

Ilustračné foto Foto: TASR/AP/Ahn Young-joon

Banka je považovaná za konkurenciu medzinárodných inštitúcií, akými sú Svetová banka, Medzinárodný menový fond či Ázijská rozvojová banka.


Peking 25. marca (TASR) - Ázijská banka pre investície do infraštruktúry (AIIB) schválila tento týždeň 13 nových žiadostí o členstvo. Počet jej členských štátov a regiónov sa tak zvýši na 70.

Novými členmi AIIB sa stanú Kanada, Belgicko, Írsko, Maďarsko, Peru, Venezuela, Sudán, Etiópia, Hongkong, Afganistan, Arménsko, Fidži a bývalý Východný Timor, dnes Timor Leste.

AIIB funguje od januára 2016 a jej cieľom je financovanie rozvoja infraštruktúry, najmä v Ázii. Najväčším akcionárom banky je Čína. Nemecko je štvrtým najväčším podielnikom AIIB.

Banka je považovaná za konkurenciu medzinárodných inštitúcií, akými sú Svetová banka (SB), Medzinárodný menový fond či Ázijská rozvojová banka. Na to poukázali najmä USA a Japonsko, ktoré sa preto k projektu AIIB odmietli pripojiť. Spojené štáty AIIB vyčítajú netransparentnosť a vyjadrili tiež obavy, že ju Peking bude využívať na zvýšenie svojho vplyvu vo svete.

"Som veľmi hrdý, že AIIB má teraz členov z takmer každého kontinentu,"
vyhlásil prezident banky Ťin Li-čchün Jin, ktorý podľa vlastných slov očakáva, že predstavenstvo posúdi v tomto roku ďalšie nové žiadosti o členstvo.

Banka začala s kapitálom vo výške 100 miliárd USD, čo je približne polovica kapitálu SB a plánuje financovať výstavbu železníc, ciest, elektrickej siete a ďalšej infraštruktúry v nerozvinutých častiach Ázie.

Okrem zakladajúcej Číny sú jej členmi aj mnohé európske a tiež významné svetové ekonomiky ako napríklad Británia, Nemecko, Francúzsko, Taliansko, Holandsko, Rakúsko, Luxembursko, Dánsko, Rusko, Austrália alebo Kórejská republika. A tiež štáty z Ázie, Blízkeho východu, Afriky aj Južnej Ameriky.