Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Nemecký automobilový priemysel je sklamaný z rokovaní medzi EÚ a USA

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zástupcovia USA a EÚ už viac ako dva a pol roka rokujú o užšej spolupráci v rámci tzv. rady pre obchod a technológie.

Brusel 5. apríla (TASR) - Zástupcovia nemeckého automobilového priemyslu vyjadrili sklamanie nad výsledkami nového kola obchodných rokovaní medzi EÚ a Spojenými štátmi. Nemecké združenie automobilového priemyslu (VDA) v piatok konkrétne upozornilo, že sa nedosiahol pokrok v otázke zlepšenia prístupu k surovinám, ktoré sú kľúčové pre výrobu elektrických áut. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Prezidentka združenia VDA Hildegard Müllerová ďalej uviedla, že je dôležité podporiť európskych výrobcov, ktorí čelia neférovej konkurencii v dôsledku rozsiahlych dotačných programov americkej vlády. Takzvaný zákon o znižovaní inflácie (IRA) prijatý v roku 2022 zabezpečuje firmám v USA prístup k dotáciám a daňovým zvýhodneniam pod podmienkou, že používajú americké produkty alebo majú v krajine výrobné aktivity. Skutočnosť, že stále neexistuje dohoda o spolupráci v oblasti kritických nerastných surovín, označilo VDA za premárnenú príležitosť.

Zástupcovia USA a EÚ už viac ako dva a pol roka rokujú o užšej spolupráci v rámci tzv. rady pre obchod a technológie. Doterajších šesť stretnutí vyústilo najmä do nezáväzných deklarácií.