Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Európska komisia reagovala na americké clá na čínske elektromobily

Ilustračné foto. Foto: TASR – Milan Kapusta

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena v utorok oznámila, že zvyšuje clá na dovoz z Číny v hodnote 18 miliárd USD (16,67 miliardy eur).

Brusel 14. mája (TASR) - Európska komisia (EK) berie na vedomie rozhodnutie Spojených štátov o zavedení ciel na dovoz elektrických áut z Číny a skúma, aký vplyv to môže mať na Európsku úniu (EÚ). Uviedol to v utorok hovorca EK. Na otázku, či o zavedení podobných ciel neuvažuje aj Únia, odmietol odpovedať. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena v utorok oznámila, že zvyšuje clá na dovoz z Číny v hodnote 18 miliárd USD (16,67 miliardy eur). Zameria sa pritom na strategické sektory, ako sú elektrické vozidlá, batérie, oceľ či kritické nerasty.

Dlho očakávané oznámenie sa dotkne celého radu produktov, od ocele a hliníka, cez polovodiče, elektrické vozidlá, batérie, kritické minerály, solárne články či žeriavy na vykladanie lodí až po medicínske produkty. Konkrétne, clo na dovoz elektrických vozidiel z Číny sa už tento rok zvýši z 25 % na 100 % pre "veľké dotácie a netrhové praktiky".