Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Audi plánuje do konca roku 2016 investovať vo svete 13 miliárd eur

Foto: TASR/AP

Audi plánuje zasa do roku 2020 zvýšiť predaj áut vo svete na viac než 2 milióny a predstihnúť tak BMW, súčasnú svetovú jednotku v sektore luxusných áut.

Berlín 27. decembra (TASR) - Nemecký výrobca luxusných automobilov Audi plánuje naďalej investovať do nových áut, závodov a technológií s cieľom získať väčší podiel na trhu v situácii, keď kríza núti automobilky zameriavajúce sa na vozidlá pre bežného spotrebiteľa prepúšťať a zatvárať závody. Informovala o tom agentúra Reuters.

Audi, jedna z divízií spoločnosti Volkswagen (VW), dnes uviedla, že do konca roku 2016 plánuje vo svete investovať asi 13 miliárd eur, z toho 8 miliárd eur do dvoch kľúčových závodov v Nemecku - Ingolstadt a Neckarsulm. Časť financií bude smerovať aj do rozšírenia produkcie v zahraničí, napríklad v Číne a Mexiku.

"Neplánujeme (v investíciách) pribrzdiť, nakoľko po ukončení krízy dôjde k opätovnému oživeniu automobilového sektora," povedal výkonný riaditeľ Audi Rupert Stadler.

Materská firma VW ešte koncom novembra informovala, že v nasledujúcich troch rokoch investuje do nových produktov, závodov a zariadení 50,2 miliardy eur. Cieľom je najneskôr v roku 2018 vymeniť japonskú Toyotu na poste najväčšej automobilky sveta. Samotná Audi plánuje zasa do roku 2020 zvýšiť predaj áut vo svete na viac než 2 milióny a predstihnúť tak BMW, súčasnú svetovú jednotku v sektore luxusných áut.