Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

J. ASMUSSEN: ECB programom nákupu dlhopisov svoj mandát neprekročila

Symbol eura pred budovou ECB Foto: TASR/AP

Podľa Zmluvy o Európskej únii ECB nesmie priamo financovať jednotlivé štáty. Jörg Asmussen však uviedol, že k ničomu takému v prípade programu OMT nedošlo a ECB tak svoj mandát neprekročila.

Karlsruhe 12. júna (TASR) - Zástupca Európskej centrálnej banky (ECB) Jörg Asmussen na pôde nemeckého ústavného súdu obhajoval program nákupu dlhopisov ECB známy ako Outright Monetary Transactions (OMT). Ten ECB spustila v septembri minulého roka. Informovala o tom agentúra AP.

Člen Výkonnej rady ECB ôsmim sudcom Spolkového ústavného súdu dnes, počas druhého dňa pojednávania, povedal, že cieľom programu OMT bolo zabezpečenie efektívnosti menovej politiky ECB, keďže pred spustením programu transmisný mechanizmus príliš nefungoval. Cieľom určite nebolo zachraňovanie vlád v eurozóne, dodal Asmussen.

Podľa Zmluvy o Európskej únii ECB nesmie priamo financovať jednotlivé štáty. Asmussen však uviedol, že k ničomu takému v prípade programu OMT nedošlo a ECB tak svoj mandát neprekročila. Kritici programu však tvrdia, že programom OMT, ako aj inými krokmi ECB svoje právomoci prekročila a porušila tak aj nemecké zákony.

Pojednávanie pred Spolkovým ústavným súdom sa po dvoch dňoch dnes končí. Konečný verdikt by však mal byť známy najskôr až o niekoľko mesiacov.