Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Analýza: Trumpova politika spôsobila neistotu v Latinskej Amerike

Donald Trump, archívne foto. Foto: TASR/AP

Kostarika, El Salvador, Honduras a Mexiko. To sú štyri krajiny z regiónu Latinskej Ameriky, ktoré sú najzraniteľnejšie voči prípadným dovozným opatreniam zo strany USA.

Bratislava 17. augusta (TASR) - V Latinskej Amerike spôsobil politický vývoj v USA neistotu v súvislosti s obchodnou politikou, ktorú by mohli Spojené štáty zaviesť na región. Vo svojom najnovšom výhľade to konštatuje nadnárodná spoločnosť Coface.

Kostarika, El Salvador, Honduras a Mexiko. To sú štyri krajiny z regiónu Latinskej Ameriky, ktoré sú najzraniteľnejšie voči prípadným dovozným opatreniam zo strany USA. Dôvodom je vysoká úroveň obchodnej expozície týchto krajín voči USA, ktorá sa zameriava najmä na výrobné tovary. Podľa Coface je hrubý domáci produkt (HDP) týchto krajín závislý oveľa viac od exportu, ako je to v prípade ostatných krajín regiónu.

"Za predpokladu, že sa Trumpova administratíva zameria na krajiny, s ktorými majú Spojené štáty silný obchodný deficit, je situácia Mexika obzvlášť chúlostivá. V roku 2016 mali totiž obchodný prebytok s USA od Mexika vyšší len Čína, Japonsko a Nemecko," upozorňuje Coface.

Z analyzovaných krajín za vlaňajšok priznali prebytok s USA aj Ekvádor a Kolumbia. "Tieto dve krajiny by preto rovnako mohli byť v hľadáčiku americkej administratívy. Tento scenár je však málo pravdepodobný vzhľadom na ich nepravidelný a slabý príspevok k celkovému obchodnému deficitu USA," priblížila spoločnosť Coface.

Rokovania o Severoamerickej dohode o voľnom obchode (NAFTA) odštartovali tento týždeň. Jedným zo zásadných predvolebných sľubov Trumpa totiž bolo jej zrušenie, pretože ju považuje za veľmi nevýhodnú pre USA. Pre neistoty týkajúce sa tejto dohody by sa tiež mohli oneskoriť investície a najmä znížiť prílev priamych zahraničných investícií v krajinách Latinskej Ameriky. "Ďalšou otázkou, ktorá vyvolala obavy, je aj hrozba, že Trump zdaní peňažné čiastky, ktoré mexickí robotníci pracujúci v USA posielajú do krajiny svojho pôvodu. Doteraz na tieto zdroje nik nesiahal," upozorňuje Coface.

Ako v tejto súvislosti už vyčíslil Petersonov inštitút pre medzinárodnú ekonomiku (PIIE), ak by skončila dohoda NAFTA, mexické peso by pravdepodobne devalvovalo o viac ako 25 %. "Autá vyrábané v Mexiku by sa však v USA zrejme stali konkurencieschopnejšími, čo by ďalej prispelo k obchodnému deficitu. Teda opačne od toho, čo sa americká administratíva snaží dosiahnuť," spresňuje Coface.