Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

KORŠŇÁK: Nezamestnanosť klesala aj napriek prílevu absolventov

Ilustračné foto Foto: TASR/Roman Hanc

Potvrdzuje sa tak, že silný trh práce dokáže pomerne rýchlo absorbovať aj podstatnú časť čerstvých absolventov škôl.

Bratislava 20. októbra (TASR) – Trh práce ostáva napätý aj po lete. Nezamestnanosť sa aj v septembri ďalej "zosúvala" na nové historické minimá, a to aj napriek tradičnému septembrovému prílevu absolventov stredných škôl (SŠ), ktorí ďalej nepokračujú v štúdiu, do evidencie úradov práce. Uviedol to v komentári k zverejnenej miere septembrovej nezamestnanosti Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.

"Podobne ako na jar pri registrácií absolventov vysokých škôl, tak aj v prípade stredoškolákov sa ich počet mieriaci na úrady práce v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi znížil. Potvrdzuje sa tak, že silný trh práce dokáže pomerne rýchlo absorbovať aj podstatnú časť čerstvých absolventov škôl. Navyše, aj tí absolventi, ktorí sa na úradoch práce predsa len registrujú, zvyčajne ostávajú v evidencii podstatne kratšie," upozornil.

Nezamestnanosť podľa Koršňáka v poslednom období klesá najmä pod vplyvom cyklického oživenia ekonomiky. "Aktuálny ekonomický rast je pritom relatívne náročný na pracovnú silu, keď na rozdiel od minulosti (minulej dekády) už neťaží z masívnych investícií do modernizácie ekonomiky, ktoré zvyšovali produktivitu práce a znižovali tak nároky na novú pracovnú silu. Štatistiky voľných pracovných miest a zamestnávania cudzincov pritom naznačujú, že pokles nezamestnanosti mohol byť ešte výraznejší, avšak obmedzujúcim faktorom je nevhodná (najmä regionálna) štruktúra uchádzačov o prácu, ktorú zvýrazňuje nízka mobilita časti nezamestnaných," podčiarkol.

"Rastúca ekonomika by mala byť schopná generovať nové pracovné miesta aj v nasledujúcich mesiacoch a tlačiť tak nezamestnanosť na nové historické minimá. Stále pritom platí, že vo väčšine regiónov Slovenska (najmä v západnej časti) v súčasnosti nebráni výraznejšiemu poklesu nezamestnanosti nedostatok nových pracovných miest, ale nevhodná štruktúra uchádzačov o prácu," dodal Koršňák.

Na piatkovej tlačovej konferencii generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) Marián Valentovič, za účasti ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) informoval, že miera evidovanej nezamestnanosti v SR v septembri 2017 dosiahla hodnotu 6,42 %. Medzimesačne sa znížila o 0,12 percentuálneho bodu (p.b.), medziročne klesla o 3,00 p.b.