Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Analytik: Nasadzovanie robotických systémov je v SR pomerne dynamické

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Roboty sa stále viac využívajú podľa názoru platformy vo výrobe, aj pri procesoch montáže, zváraní a lakovaní. 

Bratislava 19. decembra (TASR) - Nasadzovanie robotických systémov v SR je dynamické. Za posledné dva roky sa ich počet v slovenských podnikoch takmer zdvojnásobil. Uviedol to pre médiá analytik diskusnej platformy Industry4UM Martin Jesný.

Roboty sa stále viac využívajú podľa názoru platformy vo výrobe, aj pri procesoch montáže, zváraní a lakovaní. Kým lídrom v zavádzaní robotických zariadení bol donedávna automobilový priemysel, ktorý má tretinový podiel na slovenskom priemyselnom trhu, na rovnakú úroveň minulý rok postúpil elektrotechnický priemysel. "Automobilky zrejme už nejakú mieru saturácie dosiahli a teraz sa očakáva, či sa do tejto fázy posunú aj ich dodávatelia," skonštatoval Jesný.

Najväčší nárast používania robotov v roku 2017 zaznamenalo odvetvie spracovania kovov. Samostatnou oblasťou, ktorá zaznamenáva rýchly rozvoj, sú aj servisné roboty a roboty využívané v logistike.

Podľa Medzinárodnej federácie robotiky bolo na Slovensku v roku 2015 inštalovaných 79 robotov na 10.000 zamestnancov, v roku 2016 to bolo 135 robotov a v roku 2017 ich počet vzrástol na 151 robotov na 10.000 zamestnancov, uzatvára platforma Industry4UM.