Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Analytik: Dôvera nemeckých spotrebiteľov sa zvyšuje

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Spotrebitelia v Nemecku majú stále veľké obavy.

Norimberg 20. decembra (TASR) - Dôvera nemeckých spotrebiteľov v ďalší vývoj ekonomiky sa má na začiatku nového roka zlepšiť. Vyplýva to z výsledkov najnovšieho prieskumu spotrebiteľskej dôvery inštitút pre prieskum trhu GfK. Ale analytici upozorňujú, že na základe týchto údajov sa nedá povedať, či dôjde k trvalému zvýšeniu dôvery v najväčšej európskej ekonomike z doterajšej veľmi nízkej úrovne. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.

Podľa predbežného odhadu GfK indikátor spotrebiteľskej dôvery, ktorý predpovedá o mesiac dopredu náladu domácností v najväčšej ekonomike eurozóny, pre január 2024 vzrástol na -25,1 bodu z revidovaných -27,6 bodu v decembri. Ekonómovia pritom predpovedali, že dosiahne -27 bodov.

Spotrebiteľský sentiment sa po nedávnom období stagnácie opäť zlepšuje, uviedol Gfk. Hodnota indexu pre január je najvyššia od augusta, keď dosiahla -24,6 bodu.

"Uvidíme, či súčasný nárast predstavuje začiatok trvalého oživenia spotrebiteľského sentimentu," povedal Rolf Bürkl, odborník na spotrebiteľské prieskumy norimberského inštitútu.

Spotrebitelia v Nemecku majú stále veľké obavy. Geopolitické krízy a vojny, prudko rastúce ceny potravín a diskusie o štátnom rozpočte na rok 2024 naďalej spôsobujú neistotu, poznamenal Bürkl. "V dôsledku toho je úroveň spotrebiteľského sentimentu v súčasnosti stále veľmi nízka," dodal.

Spomedzi jednotlivých zložiek indikátora spotrebiteľskej dôvery čiastkový index ekonomických očakávaní domácností sa zvýšil medzimesačne o 1,9 bodu na -0,4 bodu, subindex očakávaných príjmov stúpol o 9,8 bodu na -6,9 bodu, čo je najviac od júla, keď bol na úrovni -5,1 bodu. Ochota nakupovať vzrástla o 6,2 bodu na -8,8 bodu. Tento ukazovateľ je tak najvyšší od marca minulého roka, keď bol na úrovni -2,1 bodu.