Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

ANALYTICI: Zvýšenú sadzbu dane pre FO nemožno chápať ako solidárnu

Analytik upozornil , že niektorí pracovníci pôsobia v spoločnostiach, ktoré dokážu kompenzovať výpadok čistej mzdy zvýšením platov, iné však nie.

Bratislava 4. januára (TASR) - Zvýšená sadzba dane z príjmov pre zamestnancov s nadštandardným zárobkom nad 3300 eur mesačne bude mať podľa analytikov negatívny dopad na ekonomiku SR. "Mieru dopadu je ťažké vopred odhadnúť, isté je len to, že nebude pozitívny," konštatoval pre TASR Radovan Ďurana z Inštitútu ekonomických a sociálnych analýz (INESS).

Upozornil, že niektorí pracovníci pôsobia v spoločnostiach, ktoré dokážu kompenzovať výpadok čistej mzdy zvýšením platov, iné však nie. Mnohých tak môže vyššia sadzba dane motivovať k založeniu si živnosti alebo vlastnej firmy. "V niektorých firmách však takáto spolupráca možná nie je," podotkol.

Podľa jeho názoru vo firmách, v ktorých nedôjde k dohode a spokojnosti na oboch stranách, môže zvýšená sadzba spôsobiť odchod kvalifikovaného zamestnanca do inej firmy či do zahraničia. "Avšak už pred zvýšením sadzby platila menšina zamestnancov s najvyššími príjmami väčšinu daní z príjmu, preto vyššiu sadzbu nemožno chápať ako solidárnu," dodal.

Zvýšenú sadzbu dane zaviedla súčasná vláda Roberta Fica (Smer-SD), parlament ju schválil v októbri minulého roka. Fyzickým osobám zarábajúcim mesačne viac ako 3300 eur tak zdanenie od 1. januára tohto roka vzrástlo z 19 % na 25 %.