Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Inflácia v SR v októbri 2012 vzrástla vďaka potravinám a cigaretám

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Rast cien zaznamenali hlavne ceny zeleniny a mäsa.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Inflácia na Slovensku v októbri 2012 podľa analytika Slovenskej sporiteľne Martina Baláža vzrástla vďaka potravinám a cigaretám.

"Ceny potravín zaznamenali medzimesačný nárast o 0,9 %, pričom sezónnosť naznačovala skôr stagnáciu. Rast zaznamenali hlavne ceny zeleniny a mäsa. K rastu inflácie prispelo aj zvýšenie cien cigariet, ktoré malo pôvodne prísť až od januára 2013. Vláda ho však presunula do októbra 2012 ako súčasť konsolidačných opatrení," komentoval Baláž Štatistickým úradom (ŠÚ) SR dnes zverejnené údaje o inflácii.

"Na základe dnešných dát by harmonizovaná inflácia porovnateľná v rámci EÚ mohla v októbri 2012 vzrásť na úroveň 3,9 %. V nasledujúcich mesiacoch očakávame mierny pokles inflácie," uviedol Baláž.

"Priemerný rast spotrebiteľských cien za prvých desať mesiacov tohto roka dosiahol medziročne 3,7 %, pričom do konca roka neočakávame výraznejšiu zmenu. V budúcom roku zrejme inflácia výraznejšie spomalí až k 3 %," poznamenal makroekonóm VÚB, a. s., Andrej Arady.

Podľa analytika rast cien môže pokračovať

Rast cien by mohol podľa analytika UniCredit Bank Slovakia Ľubomíra Koršňáka pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch. "Rast cien nespracovaných potravín by sa mal síce postupne zastaviť, na druhej strane do cien spracovaných potravín by sa postupne mal premietnuť rast cien poľnohospodárskych komodít. Ten sa zvyčajne prejavuje s oneskorením 5 až 6 mesiacov," zdôraznil.

"Rast cien potravín sa prejavuje aj na vnímanej inflácii. Potraviny patria medzi denne nakupované tovary, ich rast tak spotrebitelia preciťujú zvyčajne citlivejšie. Vnímaná inflácia sa podľa prepočtov UniCredit Bank v októbri 2012 zrýchlila na 6,9 %," spresnil.

Medziročná inflácia by sa podľa Koršňáka v nasledujúcich mesiacoch mala pohybovať blízko súčasných úrovní, teda okolo 3,6 až 3,8 %. "K rastu inflácie by mal prispieť najmä zrýchľujúci sa rast cien potravín. Protichodne na medziročnú infláciu bude v novembri 2012 pôsobiť bázicky efekt v doprave - vyprchá efekt minuloročného rastu cien na železniciach," podčiarkol.

Rast cien tabaku a alkoholu vplýval na infláciu

Vývoj v októbri 2012 bol pri inflácii ovplyvnený podľa makroekonomického analytika Československej obchodnej banky Mareka Gábriša najmä rastom cien alkoholu a tabaku, ktorého ceny boli v porovnaní so septembrom 2012 vyššie o 1,3 %.

"Samotné ceny potravín zrýchlili medziročný rast inflácie z 5 % v septembri na 5,9 % v októbri, čo je najrýchlejší rast od júna minulého roka. Pritom ich dynamika do konca roka zrejme nespomalí, skôr naopak. Inflácia skončí v tomto roku zrejme okolo úrovne 3,6 % až 3,8 %. V budúcom roku čakáme pokles smerom k 3 %," dodal Gábriš.

Spotrebiteľské ceny vzrástli počas októbra 2012 oproti predchádzajúcemu mesiacu o 0,3 %, čím sa zvýšila miera medziročnej inflácie zo septembrových 3,6 % na 3,8 %.