Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Aktivita v nemeckom výrobnom sektore klesla na 6,5-ročné minimum

NIlustračná snímka. Foto: TASR/AP

Index nákupných manažérov IHS Markit pre nemecký výrobný sektor klesol v marci na 44,7 bodu.

Berlín 22. marca (TASR) - Aktivita v nemeckom výrobnom sektore tento mesiac opätovne klesla, pričom sa dostala na najnižšiu úroveň za 6,5 roka. Ukázal to v piatok zverejnený rýchly odhad spoločnosti IHS Markit, ktorý zvyšuje obavy, že nevyriešené obchodné spory USA s Čínou a Európskou úniou stále viac tlačia na najväčšiu európsku ekonomiku.

Index nákupných manažérov IHS Markit pre nemecký výrobný sektor klesol v marci na 44,7 bodu. Pod 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje rast sektora od poklesu, tak zostal už tretí mesiac po sebe. Navyše, marcová hodnota je najnižšia od augusta 2012.

Práve vývoj vo výrobnom sektore sa podpísal pod aktivitu v celkovom súkromnom sektore, ale svoj podiel má aj sektor služieb. Aktivita v rámci sektora služieb síce v marci rástla, ale pomalším tempom.

Výsledkom je spomalenie rastu aktivity v celkovom súkromnom sektore na najnižšiu úroveň za takmer šesť rokov. Zložený index nákupných manažérov IHS Markit, ktorý zahŕňa výrobný sektor aj sektor služieb, dosiahol v prípade Nemecka tento mesiac 51,5 bodu. To je najnižšia hodnota indexu od júna 2013.

Podľa ekonóma IHS Markit Chrisa Williamsona je tak zatiaľ istotou sektor služieb. Ako však dodal, výrazne odlišný vývoj vo výrobe a v službách vyvoláva otázky, dokedy bude sektor služieb schopný podporovať ekonomiku Nemecka natoľko, aby sa vyhla recesii.