Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Air Berlin predáva osem lietadiel, aby sa dostal z dlhov

Lietadlo Air Berlin. Foto: TASR/AP Photo

Aerolínie od roku 2007 nevykázali celoročný prevádzkový zisk.

Frankfurt nad Mohanom 15. augusta (TASR) - Stratová letecká spoločnosť Air Berlin predáva osem lietadiel, aby zlepšila stav svojich financií a do konca roka znížila svoj dlh.

Aerolínie očakávajú, že im predaj lietadiel pomôže po rokoch konečne dosiahnuť zisk. Druhá najväčšia letecká spoločnosť v Európe totiž od roku 2007 nevykázala celoročný prevádzkový zisk. Air Berlin už pritom zredukoval počet sedadiel v lietadlách, zrušil neziskové letecké linky a odložil objednávky nových strojov, aby znížil prevádzkové náklady a dostal sa z červených čísiel.

Napriek tomu čistý dlh spoločnosti v 1. polroku oproti vlaňajšku takmer neklesol a koncom júna bol na úrovni 812 miliónov eur. Úvery od arabských aerolínií Etihad Airways, ktoré vlani kúpili 29-% podiel v nemeckej leteckej spoločnosti, sa podieľali na jej celkovej zadlženosti 163 miliónmi eur.

Air Berlin skresal svoju flotilu do konca júna na 152 zo 165 lietadiel v rovnakom období minulého roka. Letecká spoločnosť vlastní celkovo 26 strojov, zvyšné má na lízing.